Elképesztő! Soha nem látott módszerrel írtja a gyomokat az angolok legújabb robotja

Elképesztő! Soha nem látott módszerrel írtja a gyomokat az angolok legújabb robotja

agrarszektor.hu
Ha gyomirtásról beszélünk, egyre inkább előtérbe kerülnek a fenntartható, a talajt és a környezetet minél inkább kímélő módszerek. Egyre elfogadottabb a precíziós gyomirtás gondolata, de lassan elkészül az első olyan robot is, ami kémiai herbicidek helyett lézert használ. Ezek között a módszerek között bukkant most fel a RootWave és a Small Robot Company által fejlesztett robot, amely elektromos árammal ütné ki a gyomokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Small Robot Company és a RootWave Dick által Dick névre keresztelt robot lehet a világ első, nem vegyszeres precíziós gyomirtó gépezete, amely képes a gabonafélék növényi konkurenseit elpusztítani. A robot elektromosságot és mesterséges intelligenciát, valamint a RootWave elektromos gyomölő technológiáját használva fogja megsütni a nem kívánatos gazokat, olvasható a Future Farming oldalán. Az első terepi tesztek 2020 során lesznek időszerűek.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A Small Robot Company és a brit startup, a RootWave együttműködésüknek köszönhetően sikeresen befejezték a Dick névre keresztelt, nem vegyszeres gyomirtó robot prototípusának fejlesztését. A laboratóriumi tesztek mostanra lezárultak, a prototípus terepi kipróbálása a 2020-as év során fog megkezdődni. A fejlesztő cégek azt remélik, hogy 2021 őszére már kereskedelmi forgalomban is kapható lesz az új technológia.

Ez tényleg világelső megoldás. Először láthatunk majd minden egyes növényt a földön, és minden szál gazt. És ahelyett, hogy lefújnánk vegyszerrel az egész területet, simán és egyesével megsüthetjük a gyomokat

- mondta Sam Watson-Jones, a Small Robot Company társalapítója.

Andrew Diprose, a RootWave vezérigazgatója elmondta, hogy az általuk kifejlesztett technológia azért jelentős, mert nem kell a megnövekedett szabályozási terhekkel, a gyomok herbicid-rezisztanciájával és a vásárlói aggodalmakkal foglalkozniuk. Azzal pedig, hogy együttműködésre léptek a Small Robot Company-val, automatizálhatják a módszerüket, ami lehetővé teszi, hogy nagyobb léptékben is kipróbálhassák magukat.

A RootWave által kifejlesztett eljárás elektromos árammal öli meg a gyomokat. A feszültség hatására életbe lép a növények természetes önvédelmi mechanizmusa, amely hővé konvertálja át az elektromos energiát, ami belülről kifelé haladva, a virágoktól a gyökerekig haladva lényegében megfőzi a gazokat. Az elhalt növény utána rendesen le fog bomlani, a benne levő tápanyagok pedig a talajt fogják gazdagítani. A vállalat elmondta, hogy ügyelnek arra, hogy az áramütés és a pusztító hőenergia a mély gyökereket is elérje, így az olyan makacs invazív fajokat is elpusztítsa, mint a kaukázusi medvetalp és az ártéri japánkeserűfű. A brit startup szerint az általuk létrehozott technológia fenntartható, szántás nélküli gazdálkodást tesz lehetővé és a gyomirtószerekhez képest költséghatékony. Az automatizálásnak köszönhetően a gazdák komoly pénzeket takaríthatnak majd meg általa.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?