Filléres trükkök a gyomok ellen: ezekkel búcsút mondhatsz minden gaznak

Filléres trükkök a gyomok ellen: ezekkel búcsút mondhatsz minden gaznak

agrarszektor.hu
A gyomok sok fejtörést és kellemetlenséget okozhatnak a kerttulajdonosoknak, így nem csoda, hogy azonnal szabadulni szeretnénk tőlük. Ilyenkor azonban sokan rögtön a vegyszerekhez nyúlnak, ami sem a növényeink, sem a környezetünknek nem tesz jót - és persze nekünk sem. Számos „recept” létezik, melyekkel könnyedén, környezetbarát módon irthatjuk ki a nemkívánatos növényeket a kertünkből, udvarunkból. Most ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ecet

20%-os ecet. Bevált módszer, hogy szinte tisztán, kevés vízzel hígítva, a 20%-os ecetet beleöntjük egy kézi permetezőbe, majd befújjuk vele a kiirtani kívánt gyomot. Utána nincs is más dolgunk, csak annyi, hogy megvárjuk, míg kifejti a hatását - írja a balconygardenweb.

EZ IS ÉRDEKELHET

Forró víz

A még épphogy kibújt gyomok ellen a forró víz is kiváló módszert jelent, öntsd le vele őket, vagy még jobb, ha a krumpli, a tészta vagy a rizs megmaradt főzővizével teszed ugyanezt. Vigyázz azonban, hogy hasznos növényeket ne károsíts mindezzel.

Perszelés, forró levegős gyomirtó

Kisebb lángszóróval a kiskertünkben mi is gyomtalaníthatunk így, de mindig figyeljünk arra, mit perzselünk le! Véletlenül se hagyjuk magára a területet, míg meg nem győződtünk arról, hogy nem kaphat lángra bármi is! Ennél azonban sokkal biztonságosabb módszer, ha veszünk egy forrólevegős gyomirtó készüléket. A speciális kézi szerszám 650 fokos, forró légsugarával elpusztítja a gyomok gyökerének sejtszerkezetét, ideális a gaz eltávolítására a beállón, a kerítés vagy a házfal mellett, a járdán és a szegélyek mellett, a kerti lépcsőn.

Citrusolaj

A citrusolaj nekünk, embereknek kifejezetten jót tesz, kellemes illatot áraszt magából. A növényeknél viszont épp ellenkező a helyzet: ha 1 csésze sót, 1 liter ecetet, egy kis mosogatószer és pár csepp citrusolajat összekeverünk, akkor garantáltan pusztulni fognak (és még csak kellemetlen szagot sem hagy maga után a keverék).

EZ IS ÉRDEKELHET

Kókuszolaj

A kókuszolaj szintén „csodákra” képes az emberi testtel, a növények viszont már nem lesznek ilyen hálásak érte. A kókuszolaj segít lebontani a növények külső viaszos borítását, ami gátolja a nedvesség megtartását, és így előbb-utóbb kiszáradnak a gyomok.

Gin

Egy pohár gin tonic a nap végén igazim felfrissülést adhat az év bármely napján, ám van még egy terület, ahova bevethetjük: a kertünk. Vízelvonó hatású, ez a dehidratáció pedig remekül működik a gyomok kiirtásakor. Fél deci gin 2 csésze víz és kevés mosogatószer keverékét öntsük egy spray palackba, és alkalmazzuk a keveréket közvetlenül a leveleken. Napos időben a leghatékonyabb. Ugyanezt megtehetjük vodkával is.

Kukoricaliszt

Ez az alapanyag a megelőzésben segíthet, ami, mint tudjuk, sokszor hatékonyabb és fontosabb lehet. A kukoricaliszt megnehezíti a gyommagvak reprodukcióját, remek megelőző intézkedés.

EZ IS ÉRDEKELHET

A só (nátrium-klorid) úgy pusztítja el a gyomokat, hogy kiszárítja a növényeket, és megzavarja a növény sejtjeinek belső vízháztartását. Mivel a só vízben oldódik, a leghatékonyabban vízzel keverve alkalmazható. A nátrium-klorid erősen mérgező minden növényre, ezért óvatosan kell eljárni az alkalmazásánál. Lehetőleg inkább olyan területen használjuk, ahol a beton között tört utat magának a gyom.

Citromlé

A citromlé szerves gyomirtó szerként is használható. Keverjünk össze 1 liter 5 százalékos ecetet körülbelül 50-75 milliliter citromlével, tegyük egy szórófejes palackba, és már alkalmazhatjuk is a gyomok ellen. Lapunk korábban itt írt erről bővebben:

EZ IS ÉRDEKELHET

Szódabikarbóna

A fehér port szórjuk közvetlenül a gazra, és szinte rögtön eredményt hoz majd. A szódabikarbóna biztonságos megoldás, hogy kiirtsuk a gyomokat a repedések, a járdák vagy akár a terasz mentén, anélkül, hogy mérgeznénk a környezetet.

Kávézacc

A kávézacc mulcsnak is kitűnő, ráadásul megakadályozza a gyomosodást is, és a talaj légáteresztő képességét is javítja. Nem árt azonban tudni, hogy a zacc finom textúrája miatt csak durvább talajtakarókkal kombinálva használható mulcsnak, önmagában alkalmazva ugyanis kiszáríthatja és tömörítheti a talajt, valamint elzárhatja előle a nedvességet. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?