20 öntözőgépet vezérel a partnerünk, 3 alkalmazott helyett egyetlen telefonnal

20 öntözőgépet vezérel a partnerünk, 3 alkalmazott helyett egyetlen telefonnal (x)

PR
A Lindsay Zimmatickal csak a változás állandó!

Költségcsökkentés plusz extra bevétel – egy modern center pivot vagy lineár mezőgazdasági öntözőrendszer olyan kombinált előnyei, melyeket sokan meg sem látnak az árcédula okán a gabonaválság idején. A tartalékképzéshez azonban a kijuttatott inputanyagnak jobban kell hasznosulnia, amit az öntözőrendszerek úgy adnak meg, hogy közben utat nyitnak a tömegáruk helyett a nyereségesebb intenzív kultúrák felé. Az AGROTEC Magyarország Kft. emiatt hozta létre az EU-s pályázati források 2015-ös megnyitásával párhuzamosan öntözési üzletágát, és ajánlja ott a Lindsay Zimmatic márkát partnereinek. Az USA mezőgazdasági övében bizonyított márkánál ugyanis az állandó fejlesztésnek hála az öntözési költségből kevesebb, a családra vagy fejlesztésekre fordítható szabadidőből több jusson a gazdának.

Csuport Zoltán az AGROTEC Magyarország Kft. öntözési üzletág vezetője és Szabó József termékfelelős értékesítő segítségével azt vettük át, hol tart ma az üzletág a kezdetek óta, plusz rákérdeztünk, mi számít ma a Lindsay Zimmatic kínálatában csúcstechnikának.

Néhány év alatt kuriózumból nélkülözhetetlen technológiává váltak a mezőgazdasági öntözőrendszerek itthon

Nincs 10 éve, hogy az először meghirdetett „VP2.-4.1.4-16 A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” pályázat 50%-os támogatási aránya miatt a magyar növénytermesztők elkezdtek megbarátkozni a modern lineár és center pivotok közbeszerzési, tervezési és engedélyeztetési sajátosságaival. 2015 óta azonban annyira hektikussá vált az időjárás mellett a piaci környezet is, hogy nemcsak nyereséges évet zárni, de akár nullára kijönni is nehézkes öntözés nélkül.

Szerencsére nemcsak a kihívások komolyodtak, a technológia is felnőtt a feladathoz, amit mára a meghatározó márkáknál akár komplett generálkivitelezés is kiegészít a tervezéstől a beüzemelésig. Az USA öntözésigép-piacán az 1960-as évek óta jól ismert Lindsay Zimmatic gépek márkakereskedőjeként ilyen az AGROTEC Magyarország Kft. háttere is, aminél előnyként Csuport Zoltán hangsúlyozza, így nem kell különböző alvállalkozók felkutatására, irányítására időt vesztegetni a gazdaságokban.

„Ma nemcsak a csapadék mennyiségével, de annak eloszlásával is problémák vannak. Aszályos időszakok váltakoznak hirtelen lezúduló esőzésekkel, ez pedig olyan szinten rontja a termésbiztonságot, hogy hiába próbálna meg valaki spórolni az inputanyagon, igazából csak a költségét látja, az ugyanis nem hasznosul bemosócsapadék híján, vagy épp kimosódik. Amelyik partnerünknél van már öntözőrendszer telepítve, ott kivétel nélkül látják annak a hasznát, hogy az eső, úgymond, akkor érkezik, amikorra időzítjük. 2015 óta együtt fejlődünk az AGROTEC Magyarország Kft.-nél ilyen téren is a piaccal: a 4 fős szaktanácsadói csapat 9 főre bővült, több mint 7500 hektáron tettük öntözhetővé a termelőknek a földeket. A gépek lehetőségei, távoli irányítása rengeteget fejlődött, ma már épp úgy tudunk 10 hektáros táblán megtérülő konstrukciót kínálni, mint 200 hektár egy menetben végzett öntözésére ideális konstrukciókat. Mi jegyezzük Európa egyik legnagyobb center öntözőgépét is, amely 1 óra alatt 360 köbméter víz kijuttatására képes, közel 1100 méter hosszú és 20 szárnyból áll. Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy a pályázatírástól a telepítésig országos szinten kiemelkedő tapasztalattal támogatjuk a partnereket, gazdaságmérettől függetlenül.”

A jelen azt mutatja, hogy a rutinra és a kapacitásokra szükség is lesz, hiszen a pályázati kedv rekordközelivé fokozódott. Ehhez a hagyományos kultúráknál az olcsó tömegárú beáramlása és az aszály kockázata, valamint az olyan első- és másodvetés-kombinációk plusznyeresége, mint például a zöldborsó és a csemege- vagy popcorn kukorica, egyaránt hozzájárult.

„A pályázati források továbbra is elérhetőek a mezőgazdasági öntözőrendszerek telepítéséhez, ráadásul, ha a gazdák öntözési közösségbe szerveződve pályáznak, akkor a támogatási lépték 50%-ról 70%-ra növekszik. Ez meglátszik a velünk benyújtott pályázatok számán is, hiszen 100-as nagyságrendben vannak ilyen anyagok az egy gépestől a harminc öntözőgéppel tervezett rendszerekig, ötvenmilliós fejlesztésektől egészen a milliárdos léptékig tolva a fejlesztések összértékét. Fontos ilyenkor a stabil, megbízható kivitelezői háttér, illetve a kiemelkedő mezőgazdasági öntözőrendszer-márka is, hiszen a fejlettebb technológiával itt is drasztikusan csökkenthető a munkaerőigény, fokozható a pontosság és a költséghatékonyság. A Lindsay Zimmatic mindegyik területet olyan egyedi megoldásokkal fedi le, ami többet nyújt a versenytársaknál.”

Lindsay Zimmaic FieldNet és FieldNet Advisor rendszerek: sosem látott kényelem és hatékonyság a mezőgazdasági öntözésben

Milyen előnyöket kínálnak a Lindsay mezőgazdasági öntözőgépek tulajdonosaiknak?

  • A gépek tornya robusztus, galvanizált acélszerkezet, de általában a fémalkatrészek alapanyag-minősége is átlagon felüli.
  • A standard 168 mm-es (6-5/8”-os) csövek is 10%-kal vastagabbak, mint más piaci szereplők gépeinél, de ha szükséges, ennél még ennél is vastagabb, akár 10”-os, 254 mm-es csövet is fel tudnak használni a gépekhez.
  • Lindsay Zimmatic öntözőgépek kizárólagos technológiája az Uni-Knuckle csatlakozási pont, amivel a gép akár 15%-os emelkedőn is képes gond nélkül legyűrni az eltéréseket. Ez jobban kihasználhatóvá teszi a gépeket, és kitolja az élettartamot is.

A sziklaszilárd alapokon túl ami Csuport Zoltán szerint igazán kiváló gépekké teszik ezeket az öntözőgépeket, azok az okos megoldásaik, amelyekkel több idő marad az igazán fontos dolgokra.

„A Lindsay Zimmatic FieldNet Pivot Conrol rendszere egy egyszerűen használható, univerzális kezelőfelület, amellyel bármely gyártmányú, elektromos vezérlésű önözőgépnél távolról vezérelhetjük a folyamatokat. Az egyedi hardver és a kezelőrendszer előnye, hogy valamennyi gépadat valós időben látszik, haladási ütem, kijuttatott vízmennyiség mind vezérelhető akár otthonról, a saját okostelefonról. Nemrég kérdeztem rá a rendszer tapasztalataira egy 20 öntözőgéppel dolgozó partnerünknél. Azt mesélte, hogy biztos volt abban, hogy ennyi géphez 2-3 teljes állásban alkalmazott munkatársra lesz szüksége, de az első szezon után már tudja, bőven elég, ha a mobiljával irányítja a gépeket, ahogy eddig is. Természetesen, ha technikai probléma lép fel, érkeznek a szerelőink, de a napi üzemben tartás tényleg ennyi a rendszerrel, ami 2015 óta elérhető a márkánál.”

Az üzletág vezetője szerint a márkánál nem ülnek a babérokon, a partnerektől érkező visszajelzések mentén fejlesztenek, így született meg például a hatékonyságnövelésre tervezett FieldNet Advisor rendszer.

A gyár a FieldNet Advisor rendszerrel gyakorlatilag a növények valós igényeihez igazítható az öntözés. Az egység a meteorológiai állomás, talajszondák adatait egyaránt figyeli, és jelzi, hogy mikor igénylik a növények az öntözést. Ez a tápanyagok hasznosulása kapcsán épp úgy fontos, mint a terméskilátások fenntartásához, hiszen mikor már lászik a növényeken a vízhiány, a várható termés már biztosan csökkenni fog valamelyest. A rendszer javaslatot tesz a tulajdonosnak, mikor mennyi vizet juttasson ki, a megoldás gyakorlatilag évtizedes tudást tesz azonnal elérhetővé az öntözésben.”

Melyik öntözőgép-modell jelenti ma csúcsot a Lindsay Zimmatic kínálatából a szakértő szerint?

Amennyiben a vízkinyerés egyszerűségét és a bővíthetőséget is vizsgáljuk, az olyan szakemberek, mint Szabó József, a center öntözőgépeket ajánlják a gazdák figyelmébe, azon belül is a Lindsay Zimmatic center pivot 9500P modelleket.

„A Lindsay Zimmatic center pivotok közül a 9500P örvend külföldön is a legnagyobb megbecsültségnek, nem véletlen, hogy itthon is ebből a típusból üzemeltünk be a legtöbbet a partnereknek. A gépnek a galvanizált acél vázelemek és a speciális, többrétegű bevonattal készülő csövek még problémás vízminőség esetén is hosszas élettartamot garantálnak. A Lindsay mind a mai napig kiemelkedik az öntözőgép-márkák közül azzal, hogy gépeit kizárólag saját gyártású alkatrészekből állítja össze, ezzel mindent kedvező áron, 100%-ban a partner igényeihez hangolhatunk a kivitelezés során. A karbantartásuk egyszerű, elég az előírt időközönként lecserélni a hajtóműolajat, a szezon kezdete előtt egyszer részletesen ellenőrizni a gépet, más teendő nincs velük. Legyen szó pályázati előkészítésről, géptervezésről vagy kivitelezésről, komplex megoldásokat kínálunk a gazdálkodóknak az öntözéshez az ország teljes területén.”

A Lindsay-vel az öntözőrendszer a gazda helyett dolgozik a kiváló termésért! Bízza a feladatot az AGROTEC Magyarország Kft. Öntözési Üzletágára: www.agrotec.hu/gepek-ontozesi-uzletag

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 3. 16:01