Elviszik a fagyok a  termést az idén?

Elviszik a fagyok a termést az idén? (x)

PR
A szokatlanul meleg februári időjárás nem csak jót jelent. A növények nedvkeringése igen korán megkezdődött. Kivirágoztak a gyümölcsfák szinte egy hónappal azelőtt, mint ahogyan szoktak. A korai virágzás miatt sokkal hosszabb az az időszak, amikor a fagykár megtizedelheti a termést.

Az Amalgerol® használatával, 2-3 nappal kipermetezve a fagyok előtt kb. 3 °C körüli hőmérséklettel mérsékelhetjük a fagyos mínuszokat. Ez azt jelenti, hogy –3 °C-ot kibír a növény fagykárosodás nélkül az Amalgerol® permetezést követően, de a –5 °C károkozását is mérsékelni lehet így.

A fagy hatására az őszi vetésű kalászosok, fajtától függően, kisárgulhatnak, növekedésük megáll. Az őszi búzák és árpák esetében is több fajtánál a növekedés leállása, elfagyott levélvégek megjelenése jelzi a fagykár fellépését. A búzafajták között a stresszhatások esetében a fajtaérzékenység különböző lehet. Őszi káposztarepcében a  tavaszi fagyok a szár felrepedését okozzák. Ekkor a felrepedt szárnál a főszár elkanyarodik, majd a további növekedéskor eltörik és így a főszár termése elvész.

Szántóföldi növényi kultúrákban fagykár esetén, az új levélzet minél gyorsabb kifejlődéséről kell gondoskodni. Az új levélzet kifejlődését Amalgerol® 3-4 l/ha vagy Amalgerol® Essence 2 l/ha dózisának kipermetezésével segíthetjük elő. Az Amalgerol® fokozza a növények növekedési erélyét, az új hajtások kifejlődése gyorsabb lesz, így a növény hamarabb rendelkezik megfelelő levélfelülettel a további növekedéshez és a termés kineveléséhez. AÖP: 1 pont. (x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?