Filléres trükkök a gyomok ellen: ezekkel garantáltan kiirthatsz minden gazt

Filléres trükkök a gyomok ellen: ezekkel garantáltan kiirthatsz minden gazt

agrarszektor.hu
Már most elkezdhetünk készülni arra, hogy a sziklakertben, a kerítés és a ház oldalában is beindulnak a kéretlen gazok. De hogyan álljunk neki, mivel irtsuk ki őket?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kézenfekvő megoldás lehet az, hogy bemegyünk a gazdaboltba, és leemelünk a polcról egy gyomirtót. Ezek a vegyszerek azonban olyan kémiai anyagok, amelyek a növények működésére hatnak, ebből adódóan nemcsak a gazok pusztítják el, de a zöldségeket, a virágokat és a gyümölcsöket is. Ha bevetjük őket, számolnunk kell azzal is, hogy a kertünkben szaladgáló kutyát és macskát is akarva-akaratlanul súlyosan megmérgezhetjük. Bánjunk tehát óvatosan ezekkel a vegyszerekkel - írja a HelloVidék. Ha a vegyszeres gyomirtásban bízunk, a termékeken lévő címkét ajánlott minden esetben elolvasni, számtalan olyan információt tartalmazhat ugyanis, amely elengedhetetlen a biztonságos gyomirtáshoz.

Vegyszerek helyett érdemes a természetes módszereket is kipróbálni!

A legtermészetesebb gyomirtást mindenki ismeri, úgy hívják: kézi gyomlálás és kapálás. Bár sokunknak sem elég ideje, sem kedve nincs a rendszeres kerti kapirgáláshoz, ezért is jó megoldás lehet a kerti gyomok ellen a mulcsozás is. Mulcsként pedig sok minden szolgálhat. A kertészeti áruházakban kapható mulcs készen is - például fakéreg, fenyőkéreg -, de például szalma vagy a lenyírt fű is alkalmas lehet erre a célra.

További természetes megoldások lehetnek:

1. Perzselés vagy a forró levegős gyomirtó-készülék

Régi időkben egyszerűen felperszelték a területet, amit gyomtanítani szerettek volna, ezt azonban így rendkívül tűzveszélyes és tilos is. A gyomperzselés azonban működőkése eljárás, amit manapság termikus gyomirtásnak is hívnak. Először az USA-ban regisztrálták 1852-ben. Kezdetben kerozint égettek, de a módszer nehéz kezelhetősége miatt gyorsan feledésbe merült. A második világháborút követően az eszköz megváltozott, amikor már propán-bután gázt használtak. Az érdeklődés azonban nem volt túl nagy mindaddig, amíg a kilencvenes évek organikus mozgalma újra fel nem fedezte. A lángképzés nyersanyaga az egyik legtisztább szénhidrogén, a propángáz. A módszer lényege, hogy a növényi sejtek 50-70°C közötti felmelegítésével a sejtfehérjék kicsapódnak, a sejtek felrepednek, a növények elhervadnak, petyhüdtté válnak, majd a kezelést követő napokban elszáradnak. Kisebb lángszóróval a kiskertünkben mi is gyomtaníthatunk így, de mindig figyeljünk arra, mit perzselünk le! Véletlenül se hagyjuk magára a területet, míg meg nem győződtünk arról, hogy nem kaphat lángra bármi is!

EZ IS ÉRDEKELHET

Ennél azonban sokkal biztonságosabb módszer, ha veszünk egy forrólevegős gyomírtó készüléket. A speciális kézi szerszám 650 fokos, forró légsugarával elpusztítja a gyomok gyökerének sejtszerkezetét, ideális a gaz eltávolítására a beállón, a kerítés vagy a házfal mellett, a járdán és a szegélyek mellett, a kerti lépcsőn, sőt a kaviccsal felszórt lapostetőn is. Ráadásul árban is megfizethető: a Praktikerben 13.990 Ft / darab.

2. Forró víz

A még épphogy kibújt gyomok ellen a forró víz is kiváló módszert jelent, öntsd le vele őket, vagy még jobb, ha a krumpli, a tészta vagy a rizs megmaradt főzővizével teszed ugyanezt. Vigyázz azonban, hogy hasznos növényeket ne károsíts mindezzel.

3. 20%-os ecet

Bevált módszer, hogy szinte tisztán, kevés vízzel hígítva, a 20%-os ecetet beleöntjük egy kézi permetezőbe, majd befújjuk vele a kiirtani kívánt gyomot. A türelem rózsát terem, garantáltan kiég!

3+1. Készíts fillérekből saját, házi gyomirtót

Szintén hatékony, de talán kevésbé természetes módszer, ha ecetet, egy kevés sót és öko minősítésű mosogatószert keversz össze egy kevés vízzel, majd ezt permetezed a gyomokra. Alkalmazz 70-80%-ban ecetet, 10-20%-ban vizet, 15%-ban sót és 5%-ban mosogatószert, de vigyázz, csak olyan helyen használd, ahol más növényekben nem tehet kárt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?