Tuti tipp burgonyatermesztéshez: így lehetne garantáltan bőséges a termés

Tuti tipp burgonyatermesztéshez: így lehetne garantáltan bőséges a termés

agrarszektor.hu
Ahogy más szántóföldi kultúráknál is, úgy a burgonyatermesztésnél is egyre inkább elkerülhetetlen a robotizáció és a munkafolyamatok automatizálása. Egy nemrégiben készült német tanulmány szerint az európai piacon a Robotti két modellje a legjobb a burgonya termesztésére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Jana Käthner és munkatársai (Leibniz-Institut für Agrartechnik und Bioökonomie e.V. (ATB) és a Berlini Műszaki Egyetem) által elvégzett kutatásból készített tanulmány mintegy 35 különböző szántóföldi robotot értékelt a növényfejlesztési követelményeknek való megfelelésük alapján, különös tekintettel a geometriai méretekre. Az eredmények azt mutatták, hogy két szántóföldi robot, nevezetesen a Robotti LR és a Robotti 150 D kiválóan alkalmas a burgonyatermesztésre, mivel megfelelnek a minimális követelményeknek, és további opcionális funkciókat kínálnak - írta meg a Future Farming.

Speciális követelmények a burgonyatermesztés során használatos robotokkal szemben

A burgonyatermesztés speciális művelési lépéseket foglal magában, beleértve az avar megművelését, a trágyázást, az alapvető talajművelést, a magágy előkészítését és ültetést, a növényápolást és a betakarítást. A tanulmány meghatározta a burgonyaföldeken alkalmazható AFR-ekkel szemben támasztott minimumkövetelményeket. Ezek a követelmények elsősorban a robotok geometriai szempontjaira vonatkoznak, figyelembe véve a gerincszerkezetet és a burgonyanövények habitusát. Az alapvető követelmények közé tartozik a 0,75 m-es vagy ennek többszörösét elérő nyomtáv és a 0,35 m és 0,8 m közötti hasmagasság.

Az intenzív burgonyatermesztés pilóta nélküli robotokat igényel

A burgonyatermesztés mindig is munkaigényes és igényes folyamat volt, de a szántóföldi robotok megjelenése új lehetőségeket kínál az automatizálásra és a nagyobb pontosságra. A potsdami Leibniz-Institut für Agrartechnik és a Berlini Műszaki Egyetem kutatócsoportja által végzett német tanulmány célja olyan szántóföldi robotrendszerek azonosítása volt, amelyek megfelelnek a burgonya fejlődési szakaszainak sajátos követelményeinek, miközben optimális teljesítményt biztosítanak.

Több mint 35 mezőgazdasági robotot vizsgáltak meg

A 2022-es tanulmány kiterjedt internetes kutatást végzett az európai szántóföldi robotokról, figyelembe véve a kereskedelmi forgalomban kapható rendszereket, a tesztelési fázisban lévő robotokat és a prototípusokat. Összesen 35 mezőgazdasági robotot azonosítottak, amelyek közül 17 már elérhető a piacon, 4 tesztelési fázisban, 14 pedig fejlesztési fázisban van. Az elemzés a jelenlegi kereskedelmi korlátozások miatt az európai piacra összpontosított.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az integrált megközelítés is segíti a Robotti gépeit

A Robotti LR és a Robotti 150 D szántóföldi robotok nem csak a burgonyatermesztés minimális követelményeinek feleltek meg, hanem további funkciókat is kínáltak. A megfelelő hordozóeszközökkel felszerelve képesek önállóan vezetni, permetezési feladatokat végezni és mechanikus gyomirtást végezni. Továbbá képesek a növények egészségének ellenőrzésére, és az optimális trágyázás mellett megkönnyítik az adaptált kártevő- és betegség elleni védekezést. Ez az integrált megközelítés jelentősen csökkentheti a gazdálkodók munkaterhelését, növelheti a hatékonyságot, és akár 25%-kal csökkentheti a műtrágya- és növényvédőszer-felhasználást.

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?