Itt az amerikaiak nagy dobása: így védekezhetnek a gyomok ellen az élelmes gazdák

Itt az amerikaiak nagy dobása: így védekezhetnek a gyomok ellen az élelmes gazdák

agrarszektor.hu
A Solinftec a Solix állományfelmérő robot után hamarosan a piacra dob egy új, automatizált gyomazonosító és -irtó robotot is. Az új Solix permetező robot, amelyet a gyomok felismerésére és permetezésére terveztek, 2023-ban lesz elérhető. A felhasználók számára gyomfolt-spray térképeket is biztosít majd, amelyeken elemzést adnak a teljes szántóföld permetezéséhez képest megtakarított ráfordítások mennyiségéről.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Vadonatúj permetező robotot mutatott be a Solinftec. Az amerikai gyártó Solix állományfelmérő robot után hamarosan egy újabb platformmal jelentkezik, amely hatalmas előrelépést jelenthet a növényvédelemben - olvasható a Future Farming oldalán. A Solix Ag Robotics a Solinftec "ALICE AI" platformját használja, amely a gépi műveleteket a termelők célkitűzéseihez igazítva hangolja össze. A rendszert a McKinney Corporationnel, egy díjnyertes K+F céggel közösen fejlesztették ki, amely a gyártást végzi.

Észak-Amerikában már a terepen tesztelik az első változatokat

A Solinftec székhelye a brazíliai São Paulóban és az amerikai West Lafayette-ben, Indiana államban található. A vállalatot 2007-ben alapították. A cég több mint 15 éves tapasztalattal rendelkezik digitális alapú növénytermesztési rendszerek fejlesztésében különböző globális régiók és növénykultúrák számára.

A permetező robotnak már több kísérleti változata is létezik, ezek jelenleg is tesztelés alatt állnak Észak-Amerikában - az Egyesült Államokban a GROWMARK mezőgazdasági szövetkezettel és a Purdue Egyetemmel partnerségben, Kanadában pedig a Stone Farms és a Saskatchewani Egyetemmel partnerségben. A gép a szántóföld alakjától és a terepviszonyoktól függően naponta akár 96 hektárt is képes kiszolgálni. Az észak-amerikai együttműködésről korábban az Agrárszektor is beszámolt.

Autonóm és fenntartható

A Solix permetező robot hasonlít az azonos nevű állományfelmérő robothoz, amely 2022 áprilisa óta már kapható Brazíliában. Ez a robot négy napelemmel működik, amelyek a meghajtást és a permetező rendszert vezérlik. A fedélzeti AI-szoftver folyamatosan gyűjti a növényállományra, a gyomok azonosítására és sűrűségére, a betegségek azonosítására és kiterjedésére, a rovarok azonosítására és küszöbértékeire, a tápanyaghiányok azonosítására és sűrűségére, valamint a vegetáció erősségét, fotoszintetikus aktivitását megmutató normalizált vegetációs index (Normalized Difference Vegetation Index), az NDVI-re és egyéb információkra vonatkozó információkat.

A cég közleménye szerint a Solix permetezőt úgy tervezték, hogy ne csak a szántóföldeket figyelje és pásztázza, mint az eredeti felderítő változat, hanem a gyomokat is felismerje és kezelje olyan technológiával, amely lehetővé teszi, hogy a készülék felülről történő permetezés helyett a növénybe permetezzen. Leonardo Carvalho, a Solinftec üzemeltetési igazgatója szerint ezáltal a permetező robot ki tudja küszöbölni a nagyobb gépek által okozott elsodródást és a talaj tömörítését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?