Ez vár az agráriumra a választások után

Ez vár az agráriumra a választások után

agrarszektor.hu
Az EU döntéshozóinak sikertelensége, - hogy átfogó reformokatat fogadjanak el a peszticidekkel kapcsolatban - a 2023-as év végéig jól szimbolizálja a Green Deal és az EU mezőgazdasági élelmiszerrel foglalkozó politikájának nehézségét. A következő parliament előtt két nagy mezőgazdasági élelmiszerrekkel kapcsolatos szabályzat vár elbírálásra.

Ez az a terület, ahol a von der Leyen Bizottság kiemelt kezdeményezésének nagy része zátonyra futott. Még nem tudjuk, hogy a júniusi EU-választások után hogyan alakul új Európai Parlament, de két nagy mezőgazdasági kérdésben biztosan dönteniük kell - írja a Euractiv.com.

Új genom technologiák

A tagállamok még nem jutottak közös nevezőre az üggyel kapcsolatban, egy kisebb csoportjuk továbbra is hajthatatlan a kiáltvány bevezetésével kapcsolatban, a génszerkesztett élelmiszerek szabadalmával, besorolásával és a nyomonkövethetőséggel kapcsolatos aggályaik miatt. A  jelenlegi parlament foglalkozik ezekkel a kérdésekkel, egy tervezet szerint betiltanák a génszerkesztett vetőmagok szabadalmát. Nagy valószínűséggel a következő parlament is tartani fogja ezt az álláspontot.

 

Élőállat-szállítás

Az állatszállítmányozási szabályzat felülvizsgálata az utolsó darab a kirakósból a teljes EU blokkot érintő állatjóléti szabálycsomag reformokban. A parlament még nem foglalta el álláspontját a kérdést illetően.

Előfordulhat, hogy kérdéssel foglalkozó németországi Anna Deparnay-Grunenberget, a Zöldek/EFA képviselőtársát nem választják újra, így az indítvány korlátozásokba ütközhet. Ez az indítvány leginkább a déli oszágoknak okozhat szállítmányozási nehézségeket, hiszen a térségben nyáron gyakoriak a 30 celsius fok feletti hőmérsékletek. A tanács átfogó álláspontja azonban továbbra is leleplezetlen marad, amíg a technikai kérdések eldöntésre nem kerülnek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?