Három évbe telt, de megszületett az első meztelencsiga-irtó robot

Három évbe telt, de megszületett az első meztelencsiga-irtó robot

agrarszektor.hu
Az önálló tájékozódás és mozgás ma már nem különösebben nagy elvárás egy robottól, de az egyes növényvédelmi feladatokhoz nagyon sok tudásanyagot kell betáplálni ezekbe a szerkezetekbe, és esetenként a szenzorok is különös figyelmet érdemelnek. A meztelencsiga szerencsére lassú és a háttértől jól elkülöníthető kártevő. Türelmesen kivárja azt is, amíg a robot elhalad felette, majd a végén elhelyezkedő tüskék leeresztésével megsemmisíti.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kesseli egyetem két fiatal kutatójának ötlete alapján a JKI (Julius Kühn Institut - Növényvédelmi Kutató Intézet, Braunshweig) és a KomTek vállalkozás kivitelezésében megszületett egy autonóm robot, amelyik képes felismerni és megsemmisíteni a területen található meztelencsigákat. Ezek az utóbbi időben nem csak a kertészeti kultúrákban, hanem a repceföldeken is jelentős károkat okoznak Németországban, ezért a Szövetségi Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Hivatal (BLE) egy hároméves, 208 ezer eurós (70 milliós forintos) kutatóprogramot indított a probléma gépi megoldására. A három év tavaly október végén járt le, és itt a robot!

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Az akkumulátoros meghajtású, két 300 Wattos villanymotorral működtetett, 3D kamerával és halogén megvilágító lámpákkal felszerelt berendezés a beprogramozott GPS-koordináták mentén járja be a területet. A kamera többféle automatikusan cserélődő fénymegszűrővel dolgozik, mindig a területen uralkodó fényviszonyoknak megfelelően választja meg a fényszűrőjét. A gép a képek feldolgozását követően felismeri a csigákat, és beméri azok pozícióját, majd a végére rögzített, kétméteres vezetősínen mozgó, elektromos működtetésű, szöges tappancsával elpusztítja azokat. A tappancs felülete barázdált, a tüskéi rugó ellenében behúzódnak. Ez azért szükséges, hogy a szennyeződések ne tapadjanak fel, illetve könnyen eltávolíthatóak legyenek.

A kutatóintézet ezen a linken tette közzé a prototípusról készült filmet.

A berendezés ezen felül megszámolja a csigák területre vetített mennyiségét, és bejelöli azok elhelyezkedését is a területet ábárzoló térképen. Ez a fertőzöttség és a további növényvédelmi kockázatok megítélése szempontjából lehet fontos. Az eljárás előnye, hogy abszolút vegyszermentes, tehát biokertészetekben is alkalmazható, és óriási élőmunka-megtakarítással jár.

Címlapkép: www.uni-kassel.de

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?