Robotkosár a Piaggiótól: jön utánunk, mint a pulikutya

agrarszektor.hu
Robogóit és háromkerekű kisautóit szeretik a legtöbben, de a Piaggio most egészen más modellel rukkolt elő. Úgy gondolja, megérne az embereknek 100 ezer forintot, ha a bevásárló kosarat nem kellene cipelniük vagy azzal foglalkozniuk, hogy hol hagyták legutóbb.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A robogóiról és motorjairól ismert olasz cég, Piaggio bejelentette, hogy már a mostani ünnepek alatt kapható lesz bevásárlórobotja, Gita - adta hírül a Qubit. Az eszköz követi a gazdáját,cipekedik helyette, áramvonalas olasz dizájnnal dicsekedhet, igaz, húsz kilónál is többet nyom, és körülbelül százezer forintnak megfelelő összegbe kerül.

Greg Lynn, az olasz cég tech-leányvállalatának vezérigazgatója szerint a fejlesztéskor azokra gondoltak, akik örömüket lelik egy kis sétában a környékbeli piacon, de nem szeretnek kosarakat cipelni, vagy azzal foglalkozni, hogy azt hol rakták le. A robot akár 35 kilométeres sebességre is képes lenne, és nagyjából húsz kilót képes cipelni, de biztonsági okokból végül 9,6 km/órás sebességre korlátozták a tempóját - ez még mindig gyorsabb, mint ahogy egy átlagos vásárló közlekedik a piacon. A kosárrobotot Bluetoothon keresztül lehet utasítani arra, hogy zenét játsszon le, vagy arra, hogy nyissa fel vagy zárja le a csomagterét. A követés pusztán a szenzorai révén is működik.

A fejlesztők szerint az, hogy Gita nem tud képeket készíteni, és nem rögzít GPS-koordinátákat, vonzóbbá teheti a felhasználók számára. Jeffrey Schnapp, a robotot fejlesztő Piaggio Fast Forward társalapítója szerint ez a robot ahelyett, hogy eltávolítaná egymástól az embereket, inkább közelebb hozza őket egymáshoz azzal, hogy megkönnyíti a közös sétát, miközben nem kell vele külön foglalkozni. Lynn arra számít, hogy a Gita nem a nagyvárosokban, hanem a kis falvakban fog leginkább hódítani. A százezer forintos árról úgy gondolja, hogy ha egy háztartás megengedhet magának egy második autót, a robotkosárra is sikerül majd félretenni elegendő pénzt. Kritikusai szerint viszont a Gita csúfos kudarcra van ítélve, hacsak a Piaggio nem képes valamilyen ipari felhasználásra optimalizálni. Egy sima kosárra ugyanis senki nem adna ki ennyi pénzt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?