Elképesztő hatékonyság: ez a robot alapjaiban forgatja fel a növényvédelmet!

agrarszektor.hu
A legújabb, automata, gyomirtó robot tesztjei azt mutatják, hogy a használatával akár 95%-kal kevesebb herbicidre lehet szükség a növénytermesztés során. A Readingi Egyetem kutatói nemrég egy tanulmányban publikálták a precíziós növénytermesztés területén elért legújabb eredményüket. Az eyeSpot névre keresztelt robot kameráival képes a zöldségek között felismerni a gyomnövényeket, egyesével célba venni őket és a fúvókájával pontosan annyi gyomirtót juttatni a levelekre, amennyire szükség van.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A projektet, amely a környezet védelme és a gyomirtószerek használatának csökkentése miatt indult el, részben a brit Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács (AHDB) finanszírozta.

Ez maga a precíziós mezőgazdaság működés közben, a robot ugyanis úgy csökkentette jelentősen a gyomirtószer-használatot, hogy közben más növénynek nem ártott"

- mondta Joe Martin, az AHDB növényvédelmi tudósa.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

Nikolaos Koukiasas, a Readingi Egyetem PhD-s kutatója elmondta, azzal, hogy pontosan a megfelelő mennyiségű szert juttatja közvetlenül a levelekre, az eyeSpot paradigmaváltást jelent a gyomirtásban. Az első tesztek eredményei azt mutatják, hogy a robot a gyomirtó cseppenkénti kijuttatásával kiváló eredményt ért el a gyomtalanítás területén, káposztára alkalmazva 95%-kal, póréhagyma esetében pedig 74%-kal kevesebb gyomirtót használt fel, mint amennyit a hagyományos permetezés során szoktak.

Ahogy a big data technológiák egyre fontosabbak lesznek a mezőgazdaságban, úgy az eyeSpot képalkotó rendszerében is benne van a lehetőség, hogy a gyomirtáson kívül a növekedés megfigyelésére, korai hozambecslésre és a növényzet állapotának felmérésére is alkalmassá váljon, ezáltal valódi multifunkcionális géppé váljon.

A hozamok és jövedelmezőség terén valószínűleg azonos, vagy még jobb eredményt fogunk elérni, mint azok, akik kapálással, talajműveléssel írtják a gyomokat"

- mondta Alistair Murdoch, a Readingi Egyetem egyik oktatója. A környezeten is sokat segít, ha visszaszorítjuk a talaj gépekkekl való bolygatását, ugyankkor megszüntetjük a célterületen túli permetezést és csökkentjük annak az esélyét, hogy vegyszerek elsodródjanak - tette hozzá Murdoch professzor.

Az eyeSpot robot további fejlesztéséhez új partnerek is csatlakoztak, mint például az amerikai Concurrent Solutions LLC. A robot kereskedelmi forgalomba hozatalát már vizsgálják, és ha a további tesztek is sikeresek lesznek, az eyeSpot nemsokára meghódíthatja Nagy-Britannia, és később talán az egész világ piacait.

A cikk eredeti nyelven az Agriland oldalán olvasható. A címlapkép az AHDB tulajdonát képzi.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?