Globális cukorkrízis jöhet: sorra szánthatják be a répaföldeket a gazdák?

agrarszektor.hu
Bizonytalan a helyzet a globális cukorárakat illetően, az előrejelzések szerint ugyanis egy darabig még biztosan nem fognak emelkedni, ez pedig azt eredményezheti, hogy sok gazdálkodó abbahagyja majd a cukorrépa-termesztést. Fontos lenne, hogy a piacon - a kvótarendszer megszűnésének köszönhetően - uralkodó túlkínálat minél előbb megszűnjön, ehhez azonban arra lenne szükség, hogy a gazdák kevesebb répát termeljenek, és a cukorgyárak kevesebb anyagot tudjanak feldolgozni. Magyarországon egyelőre nincs probléma, a kereslet stabilnak mondható, az alacsony árak pedig az élelmiszergyártóknak kifejezetten kedveztek, habár a fogyasztók ebből nem sokat tapasztalhattak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Úgy tűnik, hogy a cukorárak globális szinten 2020-ig nem nagyon fognak emelkedni, ez pedig azt eredményezheti, hogy sok gazdálkodó inkább abbahagyja majd a cukorrépa-termesztést. Reng Zoltán, a Hungrana vezérigazgatója az agrárszektor.hu-nak elmondta, hogy habár némely európai uniós országban csökkent a cukorrépa vetésterülete, Magyarországon ez nem jellemző, és összességében úgy tűnik, hogy az időjárás eddig kedvez a növény fejlődésének. 

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az árakkal kapcsolatban a vezérigazgató kiemelte, hogy jelenleg a Spot (azonnali) piacon áremelkedés tapasztalható, ami ugyan bíztató, de sok múlik majd azon, hogy milyen lesz a cukorrépatermés idén ősszel. A kvótarendszer megszűnése után hirtelen felborult a piac, és egyik évről a másikra mintegy 30 százalékos túltermelés lett az Európai Unió cukorpiacán. A legősibb közgazdasági szabálynak megfelelően pedig ha valamiből sok van, akkor az ára elkezd csökkenni, ez történt ebben az esetben is. A kérdés tehát az, hogy a túlkínálat mikor szűnik majd meg, és mikor áll be az egyensúly. Ez elsősorban akkor történhet meg, ha kevesebb répát termelnek a gazdák, ami azt eredményezi, hogy a cukorgyárak is kevesebb alapanyagból tudnak dolgozni, vagy ha a kedvezőtlen időjárás miatt kiesik a termés egy része - tette hozzá. 

Egyelőre még korai hiányról, vagy akár többletről beszélni a cukorpiacon, nyár végén, illetve ősz elején azonban - amikor a piac beárazza a várható hozamokat - minden kiderül majd - hangsúlyozta Reng Zoltán. A nemzetközi árak ugyanakkor az uniós árakra is hatással vannak, ebben a viszonylatban pedig Brazíliát, Indiát és Thaiföldet érdemes figyelni. Az izocukor egy helyettesítő terméke a répacukornak, bizonyos esetekben könnyebb a felhasználása, ezért egyes termékeknél előszeretettel választják ezt az alapanyagot a termelők. Hosszútávon mi az izocukor térnyerésére számítunk, de hogy ez mikor indul el, és mekkora bővülésre lehet majd számítani, az csak a jövőben dől el - emelte ki.

Az elmúlt két évben az EU többlettermelése Magyarországra is begyűrűzött, és tartósan alacsony árak alakultak ki nálunk is, ami az élelmiszergyártóknak kedvezett, noha a fogyasztó ebből csak minimálisan tapasztalt bármit is - mondta a vezérigazgató. A kereslet jelenleg stabilnak mondható, ami itthoni termeléssel és importtal könnyedén fedezhető volt eddig, és valószínűleg a jövőben is az lesz majd.

EZ IS ÉRDEKELHET
Ahogy az agrárszektor.hu korábban megírta, a cukorrépa-termelésből nehéz kiszállni, de ha folyamatosan veszteséges a kultúra, akkor a termelők felhagynak vele, és soha többé nem térnek vissza hozzá. A kérdés tehát az, hogy a cukorkvóták végével milyen gyorsan alakul ki az új piaci egyensúly, és ezt ki bírja majd kivárni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?