60 százalékkal nőtt a cukorrépa termőterülete Magyarországon

60 százalékkal nőtt a cukorrépa termőterülete Magyarországon

MTI
A mészkemence begyújtásával megkezdődött a 130. cukorrépa-feldolgozási kampány a Magyar Cukor Zrt. cukorgyárában Kaposváron pénteken.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kovács Gergely, a cég kereskedelmi és marketingigazgatója az eseményen elmondta, a cukorrépa szedése szeptember 9-én kezdődik, a feldolgozási időszak az év 38. hetében indul és 120-125 napon át tart, a munkát 241 állandó és 50-55 ideiglenes dolgozó végzi.

Erős kampányra, mintegy 900 ezer tonna cukorrépa feldolgozására készülünk

- jelentette ki. Kiemelte, hogy az egyetlen magyarországi cukorgyár partnerei a tavalyinál 60 százalékkal nagyobb területen, 13 651 hektáron vetettek cukorrépát a gyár ellátásához. A kedvező időjárásnak köszönhetően a termés döntő része átlagos, vagy jó minősítésű, a mennyisége meghaladja a 60 tonnát hektáronként.

Kovács Gergely szólt arról, hogy a kaposvári gyárban folyamatban van az a tavaly indult, 4,8 milliárd forint értékű, fele részben pályázati forrásból finanszírozott modernizációs projekt, amelynek részeként megújulnak a bepárló, a szaturációs és centrifuga állomások, cukorhűtőt és új porcukor csomagoló gépet vásárolnak. A társaság korábban azt közölte, a fejlesztéstől a fajlagos energiafelhasználás és a feldolgozásnál keletkező veszteségek csökkentését várja.

A kereskedelmi és marketingigazgató kitért arra is, hogy sikeres a Magyar Cukor Zrt. kiegészítő anyagi támogatásával a preciziós fejlesztések megvalósítására 2021-ben kiírt pályázat, mert a termelők több nagy értékű betakarítógép és cukorrépa vetőgép beszerzését indították el. Eddig 10 betakarító- és 20 vetőgép támogatására érkezett igény 3,2 milliárd forint értékben - jegyezte meg. Hozzátette, hogy a cukorgyártás és cukorrépa termesztés műszaki hátterét hosszú távon megalapozó program folytatódni fog.

Az eseményen kiosztott sajtóanyagban szerepel, hogy a Magyar Cukor Zrt. többségi tulajdonosa az osztrák AGRANA csoport, amely Kelet-Közép-Európa vezető cukorgyártója, Ausztria legnagyobb bioetanol-előállítója, Európa legjelentősebb gyümölcslé-koncentrátum gyártója, világelső a gyümölcs preparátumok piacán. Az AGRANA a világszerte 55 termelőüzemben 8730 embert foglalkoztat, éves árbevétele 3,6 milliárd euró volt 2022/2023-ban. Az AGRANA Magyarországon a kaposvári cukorgyár mellett a Szabadegyházi Hungrana Kft. 50 százalékos tulajdonosa. Az üzem a keményítő- és alkoholgyártás mellett Európa legnagyobb izocukor előállítója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03