Ömlik a dél-amerikai etanol Európába: nem lehet megfékezni a bejutását

Ömlik a dél-amerikai etanol Európába: nem lehet megfékezni a bejutását

Rendkívüli helyzet állt elő idén Magyarországon, nincs ugyanis elegendő kukoricatermés hazánkban, a hiányzó mennyiséget pedig nagyrészt Ukrajnából kell beszereznünk - mondta az Agrárszektornak Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója. Hozzátette, akár 2,5 millió tonna szemes termény, döntően kukorica is bejöhet az országba Ukrajnából 2023 szeptemberéig. A szakemberrel többek között arról is beszélgettünk, az állattenyésztőket és a takarmányipart hogyan érinti a mostani kukoricahiány, de szóba került az is, milyen hatással van a jelenlegi krízis az etanol-, illetve bioetanol-piacra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az előzetes becslések szerint idén mindössze 3 tonnás termésátlagra lehet számítani kukoricából Magyarországon, amire emberemlékezet óta nem volt példa - közölte az Agrárszektorral Reng Zoltán. Mint mondta, ennek az alacsony mennyiségnek az egyik oka, hogy az aszály miatt sok helyen meg sem termett a kukorica, a másik pedig, hogy több 10 vagy 100 ezer hektáron lesilózták zöldtakarmánynak nyáron a termést. Az átlagos években a hazai kukoricaigény 4,5 millió tonna körül szokott lenni, idén azonban számítani lehet arra, hogy az iparban és a takarmányozásban felhasznált kukorica mennyisége is csökkenni fog, és 4 millió tonnánál kevesebb mennyiségre lesz szükség a teljes hazai igény kielégítéséhez.

Akárcsak a Hungrana, az összes magyarországi feldolgozó- és takarmányipari cég április óta elindítottunk egy elég komoly importprogramot. Soha nem volt még olyan, mint most, hogy Magyarország felé Ukrajnából érkezik kukorica, ráadásul elmondhatom, hogy a jelenlegi ukrán kukoricaimport legnagyobb szereplői mi vagyunk. Ha a vasúti szállításhoz szükséges logisztikai beruházásokat sikerül jövő szeptemberig megvalósítani akkor akár 2,5 millió tonna szemes termény is bejöhet Magyarországra, aminek a legnagyobb része kukorica lesz. Fel vagyunk készülve arra, hogy a következő évben januártól szeptemberig, tehát az új termés megjelenéséig, a legnagyobb részben ukrán kukoricát dolgozzunk fel. Nincs más választásunk, vagy bezárunk, vagy importálunk. Ebben az esetben minden iparág, ahová mi alapanyagokat szállítunk (élelmiszeripar, gyógyszeripar, papíripar, vegyipar, takarmányipar) importálni fogja az alapanyagot, hiszen nem tudja máshonnan beszerezni azt. Ezért ez most, ebben a kritikus helyzetben stratégiai kérdés, hiszen számos értékláncot érint a feldolgozóipar stabil működése.

A szakember beszélt arról is, hogy biztosan nem lesz könnyebb helyzetben a kukorica a következő években sem. Ugyanakkor nagyon sok mindentől függ az, hogy ki milyen eredményesen tud gazdálkodni, ilyen például a megfelelő fajtaválasztás, illetve a termesztéstechnológia.

Ma már nem szabad úgy gazdálkodni, mint néhány évtizede, fontos minden elérhető tudás alkalmazása, így a talaj állapotának, valamint a klimatikus viszonyok folyamatos monitorozása, kiegészítve egy öntözési technológiával, illetve magának az öntözésnek az elterjedésével Magyarországon

Forrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock

Azzal kapcsolatban, hogyan érinti a kukoricahiány a takarmányipart és az állattenyésztőket itthon, Reng Zoltán elmondta, a takarmányipari szereplők továbbra is veszik a kukoricafeldolgozó ipar társtermékeit, ugyanakkor importkukoricát is feldolgoznak. Hangsúlyozta, a 2-2,5 millió tonnás gabonaimportból potenciálisan 300-500 ezer tonnát a takarmányipar is fel tud venni, amíg jön tehát a termény külföldről, és be tud jutni az országba, addig nincs baj. Az állattenyésztést tekintve azonban a baromfiágazattól kezdve, a tejtermelőkön át egészen a sertés- és szarvasmarhatenyésztőkig, minden szektorban baj van.

Az idén kialakult kukoricakrízis az etanol-, illetve bioetanol-piacot is érinti. A szakember tájékoztatása szerint az elmúlt három évben a cég egyik legerősebb terméke volt az etanol, köszönhetően annak, hogy ez egy olyan üzemanyag, aminek nagyon magas az ÜHG-megtakarítása, és ezt megfizette a piac. Az elmúlt fél évben azonban ezek az árak nagyon drasztikusan visszaestek, és jelenleg már a termelési költség alatt vannak - közölte. Ennek részben az az oka, hogy Nyugat-Európában az alacsony vízállások miatt a Duna-Majna-Rajna csatornán nem tudtak közlekedni az uszályok, az áru felhalmozódott a raktárbázisban, ez pedig lenyomta az árakat. Mindeztezt most tetézte az, hogy Brazíliában nagyon olcsón lehet bioetanolt előállítani, és még védővámmal együtt is megéri behozni onnan az árut Európába, emiatt a kontinenst elárasztotta az olcsó dél-amerikai etanol. Ez mára olyan méreteket öltött, hogy sok gyártó már nem tud nyereséget termelni ilyen kukorica- és energiaárak mellett.

Címlapkép forrása: Hungrana Kft.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31