Merész ötlettel álltak elő a britek: nem akármivel etetnék az állatokat a jövőben

Merész ötlettel álltak elő a britek: nem akármivel etetnék az állatokat a jövőben

agrarszektor.hu
Az Egyesült Királyság ígéretet tett arra, hogy 2050-re eléri az üvegházhatású gázok nettó nulla kibocsátását, ehhez azonban nagyon sok mindent meg kell változtatniuk. Egyik ilyen megoldás lehet az állatállomány rovarokkal, méghozzá katonalegyekkel történő takarmányozása. Arra kapott most 1 millió font támogatást egy agrárvállalat, hogy megtervezze és megépítse a világ első, teljesen moduláris rovarfarmját. 

Csak a mezőgazdaság teszi ki az Egyesült Királyság kibocsátásának 10 százalékát, de egy 2022-es jelentés szerint, ha a tengerentúli élelmiszerimportot és az élelmiszerpazarlást is figyelembe vesszük, akkor az élelmiszerrendszer szén-dioxid-kibocsátása jelentősen megnő. A problémát többek között egy olyan megoldással orvosolnák a britek, miszerint megváltoztatnák az állatok takarmányozását. A Flybox nevű brit agrártechnológiai vállalat nemrégiben 1 millió font támogatást kapott arra, hogy megtervezze és megépítse a világ első, teljesen moduláris rovarfarmját a Buckinghamshire-i Aylesburyben. Ezzel akarják segíteni a brit gazdákat abban, hogy áttérjenek a légytenyésztésre, azaz a légylárvák nevelésére - írja a uk.news.yahoo.com.

A Flybox abban bízik, hogy ezzel az új ötlettel környezetbarátabb módon lehet majd előállítani a takarmányt az állatok számára, valamint elterjed a rovartenyésztés az Egyesült Királyságban, és megváltoztatja az ottani mezőgazdaságot. A cég a kisállat-eledel, a baromfi-, sertés- és haltenyésztés számára alkalmas fehérje előállítására összpontosít. Hangsúlyozzák, ezek a rovarok biztonságosak, nem terjesztenek betegségeket és természetes módon beépíthetők az élelmiszerláncba.

A takarmányozásra irányuló rovartermesztés több szempontból is előnyös. Csökkenthető vele az üvegházhatású gázok kibocsátása, valamint az állattenyésztés által igénybe vett földterület is mérsékelhető. A WWF UK 2022-es, a takarmányozás jövőjéről szóló jelentése szerint az Egyesült Királyság legtermékenyebb termőterületeinek 40 százalékát nem az emberek, hanem az állatok számára történő élelmiszertermelésre használják. Ha tehát kevesebb földterület lenne takarmányozási célra hasznosítva, akkor több élelmiszert lehetne termeszteni az emberek számára helyben, így nem lenne akkora szükség a tengerentúlról behozott termékekre, azaz a szén-dioxid-kibocsátás is csökkenne.

A moduláris rovarfarmokon heteken belül friss, környezetbarát élelemmel láthatják el a gazdákat az állataik számára. A Flybox fekete katonalegyeket használ, amelyek jelentősen különböznek a legtöbb ember által ismert házilégytől, és döntően szerves hulladékkal etetik őket. A lárvák nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjét, és olyan hasznos tápanyagokat, mint például a kalcium.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?