Ez most komoly? Meglepő dolog derült ki a magyar boltokban kapható tésztákról

Ez most komoly? Meglepő dolog derült ki a magyar boltokban kapható tésztákról

agrarszektor.hu
Elképesztően megdrágultak a tésztafélék Magyarországon, míg az EU-s átlag az áremelkedést tekintve 22 százalék, addig hazánkban 70 százalékra tehető. Sok kérdést felvethet az is, hogy miközben Magyarországon az egy kilós Barilla tészta több mint 2000 forint, addig Olaszországban és Franciaországban 600-800 forintba kerül, ugyanakkor ezt a több mint két-háromszoros árkülönbséget nehéz megindokolni. 

UTOLSÓ HELYEK, UTOLSÓ PILLANATOK! 

Döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, államigazgatási topvezetők, gazdálkodók, kistermelők, agrárszakértők egy helyen, egy időben az Agrárszektor 2023 konferencián! Előad Nagy István, Éder Tamás, Soltész Gergő, Dobai Tibor, Győrffy Balázs és Andréka Tamás is!

150+ előadó, 40+ óra szakmai program, 25+ kiemelt téma, 2 nap szakma, élmény, networking.

Az élelmiszereknél a tejtermékek, sajtok és pékáruk mellett a tésztafélék drágulása is különösen szembetűnő. Ráadásul a tészták drágulásának ütemében valamiért szintén utcahosszal a többi EU-s ország előtt állunk, hiszen míg nálunk 70 százalékkal drágultak a tésztafélék, addig az EU-s átlag 22 százalék. A főleg a sok tojást tartalmazó termékek előállításával foglalkozó Soós Tészta Kft. 40 éve működik, és ez idő alatt szerintük eddig még soha nem volt példa arra, hogy minden költségelem egyszerre növekedjen, ráadásul ilyen mértékben - közölték a Telexxel. Hangsúlyozták azonban, hogy a 70 százalékos drágulás közel sem felel meg annak, amennyiért ők értékesítik az általuk előállított tésztát a partnereiknek. Ezt úgy lehet értelmezni, hogy ők nem emelték az áraikat ilyen mértékben, arra viszont nincs semmilyen ráhatásuk, hogy az áruházak polcain milyen árak vannak. Kiemelték, nagyon sok tényező hajtotta az áraik emelkedését.

Hiába gyártunk magyar alapanyagokból, az első probléma, hogy ezeknek az árát a nemzetközi tőzsde határozza meg (lásd: búza, kukorica) euró árfolyamon. A HUF/EUR árfolyam kedvezőtlen mozgása, a szélsőséges időjárás (aszály) a lisztet közel duplájára emelte. A csomagolóanyagot szintén nemzetközi piacon beszerzett alapanyagokból állítják elő, így ezek is erősen függenek az árfolyamtól. Elengedhetetlen a munkabérek folyamatos emelése a piaci viszonyokhoz, valamint kikerülhetetlen az energiaköltségek mérhetetlen emelkedése, illetve a biztos ellátás érdekében szükséges előfinanszírozása. A korábbiakhoz képest bődületes kamatszint mellett kell finanszírozni a forgóeszközöket. És ha már előállítottuk a terméket, mindezt tetőzi a magas logisztikai költség. Mindezek mellett a karbantartási és fejlesztési költségekre szintén negatívan hat a forintgyengülés, hiszen a gépeket és alkatrészeket importálni kell.

A Barilla olasz tésztamárka 1 kg-os penne rigate durum (tehát tojás nélküli) tésztáját nézve elég érdekes dolgot láthatunk. Míg itthon a Spar webshopja szerint 2149 forintba (5,4 euró) kerül, pontosan ugyanennyiért kapható az Auchanban is, a Coopnál és a G-Robynál pedig 1600 forint (4 euró) körül van az ára, addig Olaszországban például 1,69 euróért, azaz mintegy 670 forintért kapható a Sparban, és a franciaországi Auchanban is csak 2,09 eurót, azaz 830 forintot kérnek érte. Ezt a több mint két-háromszoros árkülönbséget nehéz megindokolni. Olaszországban alacsonyabb az áfa, mint nálunk, de nem annyival, ami ekkora különbséget indokolna. A szállítási költségekre sem igazán fogható a dolog, hiszen a parmai Barilla-gyár és Budapest között nincs nagyobb távolság, mint, mondjuk, Parma és Szicília között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?