Megfutamították a csaló álőstermelőket

agrarszektor.hu
A csaló álőstermelők kiszűrése az egyik kézenfekvő magyarázata annak, miért csökkent jelentősen azok száma, akik új őstermelői igazolványokat váltottak ki. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kimutatásai szerint az őstermelők létszáma rövid időn belül csaknem 40 ezerrel csökkent.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Számottevő mértékben estek ki álőstermelők a rendszerből - fogalmazott Győrffy Balázs, a NAK elnöke a szervezet évindító sajtótájékoztatóján. A kamara biztosra veszi, hogy jelentős részben ez áll a hátterében annak, hogy csökkent az őstermelők száma. Egyesek abbahagyhatták, mások pedig későbbre halaszthatták a kártyalapú új őstermelői igazolványok kiváltását, de a kamara szerint az álőstermelők kiszűrése is nagyban hozzájárult a létszámcsökkenéshez.

A NAK nyilvántartásai szerint az elmúlt év végéig 257 ezer kártyaalapú igazolványt igényeltek az őstermelők. Ez mintegy 35 ezerrel kevesebb, mint amennyi 2015 végén, illetve 2016 végén hatályát vesztette. A 257 ezer igazolványhoz - a közös őstermelői igazolványok miatt - 321 ezer őstermelő tartozik, ez a szám 38 ezerrel marad el a korábbitól.

Az álőstermelők kiszűrésében szerepet játszhatott az a jogszabályváltozás, amelynek eredményeként az őstermelői nyilvántartás egyes adatai nyilvánossá váltak, és ezeket a NAK bárki számára ingyenesen, naprakészen megismerhetővé tette az interneten, illetve mobiltelefonon használható, szeptemberben indított alkalmazással. E felületeken év végéig több mint 30 ezer lekérdezés történt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?