Jó hír az őstermelőknek: mostantól ingyenes az igazolvány pótlása

Jó hír az őstermelőknek: mostantól ingyenes az igazolvány pótlása

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az elmúlt hónapokban számos, az őstermelők helyzetét, adminisztrációs tevékenységét megkönnyítő jogszabály-módosítást kezdeményezett a kormányzatnál. Ezek közül több is hatályossá is vált; például az őstermelői igazolvány elvesztése, megrongálódása vagy megsemmisülése esetén fizetendő 3000 forintos pótdíjat már nem kell már megfizetni. Emellett további módosítások is egyszerűsítik az őstermelők ügyintézését.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

2020. június 18-án hatályba lépett a 284/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet 77. és 78. §-a, amelyek mérsékelik az őstermelők anyagi, adminisztratív és bürokratikus terheit - ez a jogszabály-módosítás a gazdálkodókat terhelő kiadások csökkentésére irányuló kamarai javaslatokkal összhangban született meg - írja közleményében az Agrárkamara. Ennek alapján az elveszett, megsemmisült vagy megrongálódott igazolvány pótlásáért fizetendő - és kamarai bevételnek számító - 3000 forintos pótdíj megszűnt, így az őstermelői igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézés teljes mértékben díjmentessé vált. A kártyaalapú vagy ideiglenes igazolvány, valamint az értékesítési betétlap elvesztését, megsemmisülését, megrongálódását viszont továbbra is kötelező haladéktalanul bejelenteni a lakcím szerinti megye bármelyik kamarai ügyfélszolgálati irodájában, ahol az őstermelők kérelmére a falugazdász a dokumentumok helyett - díjmentesen - új ideiglenes igazolványt vagy betétlapot állít ki.

Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Idén több mint 157 ezer őstermelő igazolványának jár le a hatálya, ami miatt 2020. október 1-től ez év végéig kellett volna kérelmezniük a 2021-től érvényes igazolványt, hogy az őstermelői jogviszonyuk folyamatos maradjon. A jogszabály azonban eltörölte ezt a kötelezettséget, így az őstermelőknek nem kell felkeresniük a területileg illetékes kamarai ügyfélszolgálati irodát az új igazolvány kérelmezése miatt. Ezzel is összefüggésben, már nem kell nyilatkozni a kártyaalapú őstermelői igazolvány átvételének helyéről sem. Ezen módosítások hátterében az őstermelői igazolvány ez év végi kivezetésnek szándéka áll, és az, hogy a 2020. december 31-én érvényes őstermelői státusszal rendelkezők határozatlan időre, további ügyintézés nélkül is őstermelőnek minősüljenek.

A NAK felhívja az érintett gazdálkodók figyelmét, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül kérelmezhetik az idei értékesítési betétlapot, hogy az igazolványuk 2020. január elsejével visszamenőlegesen érvényesnek minősüljön. A kamara által javasolt, a további, őstermelőket érintő reformok, egyszerűsítések kihirdetésére még várni kell, ezek várhatóan az év második felében jelenhetnek meg, és 2021. január elsejétől léphetnek hatályba.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03