Őstermelők figyelem! Egyszerűsödött az ügyintézés a koronavírus miatt

Őstermelők figyelem! Egyszerűsödött az ügyintézés a koronavírus miatt

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) jelzése nyomán módosult az őstermelői igazolványok szabályozása. Eszerint az idei értékesítési betétlapok a veszélyhelyzetet követően is kérelmezhetőek, automatikusan január 1-jéig visszamenőleges hatállyal.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A most megjelent kormányrendelet - 122/2020. (IV.16.) - szerint a hatályos igazolvánnyal rendelkező mezőgazdasági őstermelők esetében az értékesítési betétlap akkor is az adóév első napjától hatályos, ha a betétlapot az őstermelő az adóévben a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül kérelmezi - írja közleményében az Agrárkamara. Ez azt jelenti, hogy az őstermelői igazolvány 2020. január elsejére történő visszamenőleges érvényesítésének határideje idén nem március 20-a. Tehát aki március 20-át követően már kiváltotta, vagy a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül kérelmezi a 2020. évi értékesítési betétlapját, annak őstermelői jogviszonya szintén 2020. január elsejére visszamenőleges.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha a határidőnap módosítása miatt a kiadott értékesítési betétlapon a hatályosság kezdő dátuma nem megfelelően szerepel, akkor nem kell emiatt újat kérni, nem kell lecserélni a betétlapot. A módosult határidők miatt az őstermelői nyilvántartásban visszamenőlegesen rendezésre kerülnek az érintett gazdálkodók adatai, amelyről a nyilvántartás vezetője, a NÉBIH automatikusan adatot szolgáltat az adóhatóság és az államkincstár részére.

Jelenleg több mint 269 ezer őstermelő gazdálkodik hazánkban, valamint mellettük mintegy 90 ezer gazdálkodó nem rendezte még a státuszát, azaz nem érvényesítette vagy nem vonatta be őstermelői igazolványát. Ennek oka lehet egyrészt a jelenlegi veszélyhelyzet, de vannak olyan gazdálkodók is, akiknek a folyamatos őstermelői jogviszony fenntartása nem elsődleges, és csak az értékesítési tevékenységük előtt fogják érvényesíteni az igazolványukat.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balázs Attila

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?