Ficoék bátrabbak Orbánéknál - Olcsó lesz a szlovák élelmiszer

agrarszektor.hu
Tíz százalékra csökken januártól az eddigi 20-ról több alapvető élelmiszer áfája Szlovákiában. Románia után tehát Szlovákia is jelentős adómérséklést hajt végre, míg Magyarország csak a sertés tőkehús áfáját csökkenti, mivel a gazdasági tárca szerint a költségvetés nem bír el nagyobb élelmiszerpiaci bevételkiesést.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A pozsonyi törvényhozás jóváhagyta azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy több alapvető élelmiszer áfája az eddigi 20 százalékról 10-re csökkenjen Szlovákiában - közölte az MTI. A csökkentés része annak a második szociális csomagnak, amelyet Robert Fico kormánya augusztusban jelentett be. A mérséklés az alapélelmiszerek meghatározott körére, kizárólag a friss élelmiszerekre vonatkozik.

Az intézkedéstől a szlovák kormány az alapélelmiszerek kiskereskedelmi árának csökkenését, illetve azt reméli, hogy ennek következményeként az érintett áruk elérhetőbbé válnak. Az élelmiszer áfa-csökkentést a kormányzat saját indoklása szerint azért korlátozta kizárólag a friss élelmiszerekre, hogy azzal elsődlegesen a hazai termelőknek segítsen.


MTI-fotó: Nagy Zoltán

 

Azt, hogy a 10 százalékos áfa konkrétan mely termékekre vonatkozik majd, rendeletekkel szabályozták, ami elvben lehetővé teszi, hogy az érintett áruk körét bármikor bővítsék vagy szűkítsék. Az alacsonyabb adókulcs egyelőre a tej és pékipari termékek közül csupán a kenyérre, a tejre és a vajra vonatkozik, valamint a húsfélék közül a friss és a hűtött szarvasmarha- a sertés-, a kecske- és juh-, a nyúl- és baromfihúsra, illetve az élő és hűtött édesvízi halakra.

Mint ismert, Románia már az idén nyáron 9 százalékos áfát vezetett be az élelmiszerekre. Januártól Magyarországon is lesz áfa csökkentés, de az csak a sertés tőkehúst érinti: januártól e terméknél 5 százalékos kulcsot vezetnek be az eddigi 27 százalék helyett.

Ugyanakkor több más agrárágazat - most leginkább a válsággal sújtott tejszektor - is sürgeti, hogy a sertéshúshoz hasonlóan 5 százalékos áfa lépjen életbe termékeire. A nemzetgazdasági tárca viszont az agrárszektor.hu kérdésére úgy foglalt állást, hogy a költségvetés nem bír el nagyobb bevételkiesést, ezért további élelmiszerpiaci áfa mérséklés nincs napirenden.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?