A spanyolok meglépték: durva, ami az élelmiszerárakkal történik az országban

A spanyolok meglépték: durva, ami az élelmiszerárakkal történik az országban

agrarszektor.hu
Hat hónapra felfüggesztették a zöldségek és gyümölcsök eddigi 4%-os ÁFA-terhét Spanyolországban. Ezen felül 10%-ról 5%-ra csökken az étolajok és a tésztafélék ÁFA-terhe is. A csak átmeneti időszakra szóló ÁFA-csökkentés célja az alapvető élelmiszerek, vagyis a zöldségek és a gyümölcsök, a kenyér, a liszt, a tej, a sajt, a tojás, a hüvelyesek, a burgonya és a gabonafélék árának mérséklése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A spanyol kormány hat hónapos időszakra 0%-osra csökkentette a zöldségeket és gyümölcsöket terhelő (korábban 4%-os) ÁFA mértékét - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az intézkedés nem önmagában áll: az ibériai országban 300 millió eurós közvetlen agrártámogatásról is döntöttek, amelyet az indoklás szerint a termesztési és a működtetési költségek, így például a műtrágyák és egyéb inputok áremelkedése tett szükségessé. Ezen felül 10%-ról 5%-ra csökken az étolajok és a tésztafélék ÁFA-terhe is.

A hangsúlyozottan csak átmeneti időszakra szóló ÁFA-csökkentés célja az alapvető élelmiszerek, vagyis a zöldségek és a gyümölcsök, a kenyér, a liszt, a tej, a sajt, a tojás, a hüvelyesek, a burgonya és a gabonafélék árának mérséklése. Az ukrajnai háború következményei miatt a spanyol lakosságra nehezedő terheket kormány az évi 27 ezer euró alatti bevétellel rendelkező családokat 200 eurós támogatásban részesíti - ez az előzetes számítások szerint mintegy 4,2 millió háztartást érint majd Spanyolországban. Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök szerint a “a kormány biztosítani fogja, hogy az ÁFA-csökkentés és a mezőgazdasági támogatások hatásai közvetlenül és azonnal megjelenjenek az élelmiszerárakban.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?