Gigantikus kutatás-fejlesztési központot épít a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet

Gigantikus kutatás-fejlesztési központot épít a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet

MTI
Több mint hárommilliárd forintból Mosonmagyaróváron épít kutatás-fejlesztési és innovációs központot, kísérleti üzemet és laboratóriumot a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője a pénteken tartott alapkőletételen azt mondta, hogy a tejkutatás Mosonmagyaróvárral szervesen összefüggő fogalom, amely reményei szerint így marad a következő évszázadban is. Hozzátette, hogy országos viszonylatban is egyedi intézmény épül, amelyben meg kell tudni felelni a folyamatosan és gyorsan változó igényeknek, egyebek mellett az élelmiszerek iránti igénynek. Hol divatból, hogy egészségügyi változás miatt, hol egyéb más dolog miatt, de a lehető leggyorsabb válaszokat kell adni, mert aki a leggyorsabban reagál a kihívásokra, az lesz piacvezető - hangoztatta az agrártárca vezetője, hozzátéve, hogy ez tudás, innováció és kutatás nélkül nem fog megtörténni.

Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy méltók legyünk ehhez a munkához, és meg tudjunk felelni annak az elvárásnak, amit az elődök munkája tett le az asztalra 

 - fogalmazott.

Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora azt emelte ki, hogy a 118 éves intézet - amely az egyetem gazdasági társaságaként működik - mára nemzetközi szinten is elismert munkát végez. Hozzátette, hogy a tejtermelés és a tejgazdaság az elmúlt években az egész agráriumhoz hasonlóan sokat lépett előre, de két területen még szükséges fejleszteni. Még ma is sok tejtermelő gazdaság csak a támogatásoknak köszönhetően életképes, vagyis a fenntarthatóság és a versenyképesség területén fejlődniük kell. A másik feladat az, hogy megszűnjön az import és az export egyenlegében értékben húsz százalékos hiány. 

Önellátottságunk nem éri el a száz százalékot, pedig minden adottságunk megvan rá 

- mondta, megjegyezve, hogy mindkét problémában tud segíteni az innováció, a kutatás és az oktatás.

Kocsis Róbert, az intézet ügyvezetője az MTI-nek elmondta, hogy az új központ 1550 négyzetméter alapterületű lesz, az építést januárban kezdték el, és jövő év július közepére fog elkészülni. A cégnek 104 alkalmazottja van. A fejlesztésre azért volt szükség, mert a Lucsony utcai épületet kinőtték, emellett modernebb eszközökkel tudják majd kiszolgálni az ügyfeleiket a mikrobiológia, az analitikai és a molekuláris biológia területén. De fejlesztenek termékeket, emellett oktatnak is. A beruházás finanszírozására 294 millió forint kormányzati támogatást nyertek, 2019-ben egyedi kormánydöntéssel 2,4 milliárd forintos tőkeemelést hajtottak végre, emellett hitelt vettek fel.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?