Felpörögtek a mezőgazdasági felvásárlási árak: ez a növény volt a húzóerő a piacon

Felpörögtek a mezőgazdasági felvásárlási árak: ez a növény volt a húzóerő a piacon

MTI
Áprilisban 15,5 százalékkal volt magasabb a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára, mint egy évvel azelőtt; a növénytermesztési és kertészeti termékek árát a gabonafélék és az ipari növények árának emelkedése hajtotta fel, ezek 23,3 százalékkal drágultak tavaly április óta - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján elérhető adatokból.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az élő állatok ára átlagosan 3,0 százalékkal alacsonyabb volt, a vágósertések felvásárlási árának 17,3 százalékos csökkenése folytán. Az állati termékeké pedig 7,0 százalékkal magasabb, de ezen belül a tej felvásárlási ára 4,9 százalékkal a tojásé pedig mindössze 0,9 százalékkal emelkedett, míg az úgynevezett egyéb állati termékek ára 38,2 százalékkal nőtt. A gabonafélék felvásárlási ára 41,2 százalékkal emelkedett, az ipari növényeké 38,3 százalékkal, ezen belül az olajos magvaké 40,1 százalékkal nőtt. Ezzel szemben a burgonya 35,1 százalékkal olcsóbb volt, mint tavaly áprilisban, a zöldségek átlagos felvásárlási ára 6,3 százalékkal magasabb, a gyümölcsöké 0,6 százalékkal alacsonyabb lett.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

EZ IS ÉRDEKELHET

A búza felvásárlási ára 38,2 százalékkal, a kukoricáé 47,4 százalékkal volt magasabb, mint tavaly áprilisban. Ehhez képest a rozs és az árpa 18,5, illetve 12,9 százalékos drágulása szerénynek tűnik. Az ipari növények áremelkedése a napraforgó és a repce 43,0, illetve 40,6 százalékos drágulása húzta. A zöldségfélék közül a paradicsom 7,8, a vöröshagyma 9,7 százalékkal, a karfiol 19,8 százalékkal olcsóbb lett tavalyhoz képest, az uborka viszont 29,6 százalékkal drágult, míg a sárgarépa ára gyakorlatilag stagnált. A friss gyümölcsök ára átlagosan 1,1 százalékkal emelkedett, a körte 10,7 százalékkal, az alma 2,6 százalékkal lett olcsóbb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?