Súlyos lépést tett Bulgária: június végéig tilalom lépett életbe az országban

Súlyos lépést tett Bulgária: június végéig tilalom lépett életbe az országban

MTI
Bulgáriában hétfőn hatályba lépett az ukrán mezőgazdasági termékek június végéig szóló importtilalma, amelyben azonban kivételt képez az árutranzit. Az ellenőrizetlen, vámmentes ukrán gabona importja miatt már Lengyelország, Szlovákia és Magyarország is ideiglenes behozatali tilalmat rendelt el.

Már a szabályozás hatályba lépésének első napján a növényi olajok és olajtermékek termelői szövetsége kifogásolta azt, mert egyebek között a napraforgómagra is kiterjed. Jani Janev, a szövetség elnöke a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta: nehézségekre számítanak a szerződéses kötelezettségek teljesítésében.

Nem voltunk felkészülve egy ilyen helyzetre

- hangsúlyozta. Galab Donev ügyvivő miniszterelnök a múlt héten éppen a helyi termelők védelmével indokolta az intézkedést. A szabályozás mintegy húsz, vámmentes ukrán mezőgazdasági terméket érint, így a többi között gabonát, tejet, zöldséget, gyümölcsöt és hústermékeket.

A bolgár gazdák március végén háromnapos tiltakozó akciót tartottak az importált ukrán gabona miatt. A tiltakozók mindenekelőtt a búza és a napraforgó behozatalának leállítását követelték, mert véleményük szerint az ukrán termékek alacsony ára versenyképtelenné teszi a bolgár gabonát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 6. 06:03