Forronganak a román gazdák az ukrán gabona miatt: komoly lépésre készülnek

Forronganak a román gazdák az ukrán gabona miatt: komoly lépésre készülnek

agrarszektor.hu
A fogadkozások és intézkedések ellenére rendszeresen kijátsszák az exporttilalmat Romániában, az ukrán mezőgazdasági termékek Moldován át érkeznek az országba. A gazdák pedig fenyegetőznek és tiltakoznak.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Miután szeptember 15-től kezdődően az Európai Bizottság nem hosszabbította meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat a korábban kedvezményezett öt, Ukrajnával szomszéd tagország - Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia - esetében, Florin-Ionut Barbu román mezőgazdasági miniszter hangzatos kijelentésre ragadtatta magát. A tárcavezető nyilvánosan megígérte a gazdáknak, hogy az uniós embargó megszüntetése ellenére egyetlen kilónyi ukrán gabona sem jut be az országba. Garancia gyanánt a két ország miniszterelnöke, illetve mezőgazdasági minisztere közötti „gentleman agreementet” vonultatta fel - írja a Magyar Nemzet. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Hivatalos kormányközlemény is napvilágot látott, abban többek között az szerepelt, hogy a román kormány megvárja a gabonapiac torzulásának megakadályozását célzó hatékony exportellenőrzési intézkedésekről szóló ukrán cselekvési terv bemutatását, és annak függvényében dönt a román gazdálkodók védelmét szolgáló intézkedésekről. A hivatalos szervek egyelőre alatt állítják, hogy a vámállomásokon egyetlen, importra szánt szállítmányt sem jelentettek be. Az „iparágon” belül viszont máshol keresik a megoldást, hiszen, mint kiderült, moldovai áruként érkezik Romániába az ukrán búza és repce. 

Korábban egyébként az Ukrajnából exportált mezőgazdasági termékek 95 százaléka az Európai Unióban maradt, ami súlyos piaci zavarokat okozott. A romániai gazdákat pedig a jelenség legnagyobb vesztesei közé sorolják magukat, ami nem is meglepő, mivel 45 százalékuk fizetésképtelenné vált. A gabonafélék és olajos növények felvásárlási ára ugyanis olyan mértékben csökkent, hogy a termelők egyszerűen nem tudtak már törleszteni a korábbi vetéssel kapcsolatos adósságaikat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Más célországokba folyt az export Románián keresztül, ami megteremtette a feltételeket arra, hogy jelentős mennyiségű árut rakodjanak ki nálunk. Bár azt mondták, hogy március 15. és szeptember 15. között betiltották a búza, az árpa, a repce, a napraforgó és a kukorica importját Romániába, Lengyelországba, Magyarországra, Szlovákiába és Bulgáriába, az európai, az ukrán és a nemzeti hatóságok ezt nem tartották be, amit a statisztikai adatok is bizonyítanak

- olvasható a gazdaszervezetek által a kormányhoz intézett levélben.

A gazdák azonban azzal "fenyegetőznek", hogy ha a jelenlegi 2-ről valóban havi négymillió tonnára emelik a Románián áthaladó ukrán mezőgazdasági termékek mennyiségét, akkor eltorlaszolják a konstancai kikötőt és a határátkelőket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?