Új borsófajták lephetik el a földeket: nem is hinnéd, mitől különlegesek

Új borsófajták lephetik el a földeket: nem is hinnéd, mitől különlegesek

agrarszektor.hu
A növényeknél a szaporodási időszak végét az jelenti, amikor a virágok és a termések kifejlődnek. Ez a növények életciklusának döntő pillanata, azonban a tudósok szerint az emberiségnek jobban meg kellene értenie azokat a tényezőket, amelyek ezt a folyamatot irányítják. Egy friss kutatás azonosította a borsónövényekben virág- és gyümölcstermését szabályozó gént, ami kulcsfontosságú lehet a szántóföldi növénytermesztés jövőjét illetően.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Spanyol Nemzeti Kutatási Tanács (Consejo Superior de Investigaciones Científicas - CSIC) és az Universitat Politècnica de València (UPV) közös központja, a Növényi Molekuláris és Sejtbiológiai Kutatóintézet (IBMCP) által vezetett kutatócsoportnak sikerült azonosítania a szaporodási időszak hosszáért felelős gént a borsóban. Mint írták, ennek a növényi életszakasznak a hosszát a FUL nevű gén szabályozza - olvasható a Future Farming oldalán. A kutatók szerint a gént biotechnológiai eszközként lehetne felhasználni a szaporodási fázis meghosszabbítására, ezáltal növelve a borsó és más hüvelyesek, például a csicseriborsó, a lencse vagy a bab termésmennyiségét. A kutatásról szóló tanulmány a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című folyóiratban jelent meg.

Az egynyári növényeknek csak egy szaporodási időszakuk van, amely során virágokat és terméseket hoznak. A tudósok olyan genetikai tényezőket kerestek, amelyekkel leállítható a növények virágzása, hogy ezzel szabályozni tudják a szaporodási fázis hosszát. Néhány évvel ezelőtt a Cristina Ferrándiz, az IBMCP CSIC kutatóprofesszora által vezetett csoport azonosította a FUL (FRUITFULL) nevű gént, mint a virágzás leállításának fontos szabályozóját. Amint a szakember mondta, az első vizsgálatokat csak Arabidopsison végezték el, egy agronómiai szempontból érdektelen laboratóriumi növényen.

Tudni akartuk, hogy a FUL-nak ez a funkciója más fajokban, különösen a szántóföldi növényekben is hasonló-e, és hogy felhasználhatjuk-e ezt a tudást olyan növények létrehozására, amelyek hosszabb ideig virágoznak és termést hoznak, és így nagyobb termést hoznak

- foglalja össze Cristina Ferrándiz.

Ebből a célból a CSIC kutatója, Francisco Madueño által az IBMCP-nél vezetett csapat, amelyben francia és kanadai tudósok is részt vettek, a FUL gén szerepét vizsgálta a borsónövényekben, egy magas tápértékű hüvelyes növényben. Cristina Ferrándiz beszélt arról is, hogy látták, a borsóban a FUL gén funkcióvesztéséhez vezető mutációk hatására a növények sokkal hosszabb ideig hoztak virágot, és ennek következtében termést is. Ez azt mondta a kutatóknak, hogy a FUL nemcsak az Arabidopsisban, hanem más fajokban, többek között a haszonnövényekben is szabályozza a szaporodási fázis időtartamát. Cristina Ferrándiz hozzátette, hogy

az elhúzódó virág- és terméstermelés azt jelenti, hogy bizonyos borsófajtákban a FUL-gének mutációi megduplázhatják a magtermelést, a nem mutáns növényekkel azonos táplálkozási jellemzőkkel, mind az üvegházban, mind a szabadföldön.

Klasszikus módszerekkel létrehozott mutánsok

A kutatás szerzői hangsúlyozzák, hogy az elemzett FUL-gének mutációinak előállításához klasszikus módszerekkel nyert mutánsbankokat használtak, transzgenikus növények előállítása nélkül. Francisco Madueño elmondta, hogy az

az új növényfajták előállításának módszere alapulhat a hagyományos mutagenezisen, ahogyan azt ma és ebben a tanulmányban is alkalmazzák, vagy a CRISPR segítségével történő génszerkesztésen, amely a közeljövő legígéretesebb és leghatékonyabb eszköze a precíziós mezőgazdaságban.

A szakember kitért arra is, hogy a friss eredmények lehetséges alkalmazása a FRUITFULL gének biotechnológiai eszközként való felhasználása a hüvelyes növények terméshozamának javítására. A vetőmagtermés legjelentősebb növekedését a közepes termőképességű borsófajtáknál figyelték meg. Ezzel szemben a nagy termőképességű fajtáknál, amelyek már eleve nagyon magas terméshozammal rendelkeznek, a FUL gének mutációinak hatása csekély - tette hozzá Cristina Ferrándiz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?