Ott rohadhat a belga gyümölcs a fákon: mi lesz így sokak kedvencével?

Ott rohadhat a belga gyümölcs a fákon: mi lesz így sokak kedvencével?

agrarszektor.hu
Szakértők szerint pillanatnyilag nem éri meg leszedni az almát Belgiumban, ami egyrészt a költségek emelkedésének, másrészt az alacsony piaci áraknak tulajdonítható. Éppen ezért könnyen lehet, hogy az alma termőterülete tovább csökken majd Belgiumban - ez az aggasztó trend már több mint tíz éve tart.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Néhány hete a helyi gazdaszövetség, a Boerenbond nem csak a fogyasztók, hanem a flamand szupermarketek körében is kampányt indított a helyben megtermelt gyümölcsök vásárlásáért, mondván, ezzel átsegíthetik a helyi gazdákat a nehéz időszakon. Különösen az almatermesztők vannak nehéz helyzetben, mivel átlagos termést várnak ugyan az idén, de az olcsó lengyel alma előtt a szankciók miatt bezárult az orosz piac, így ezzel a belga termelők nem tudnak versenyezni - írja a FruitVeB. Egy flamand termelő ismertette a jelenlegi árviszonyokat: a termelők augusztus elseje óta 42 eurócentet kaptak az étkezési almáért, és 10 centet az ipari almáért, miközben csak a szedés költsége 8-10 eurócent között mozog (tárolás és válogatás nélkül).

EZ IS ÉRDEKELHET

Jelenleg az áruházakban 38 eurócent körül már lehet almát vásárolni. Az árak így is alacsonyak, ehhez jön még a költségek növekedése: ez a flamand gazda a teljes 2020-as évben 30 ezer eurót fizetett energiaszámlákra, most augusztusban két hetet kellett hűteni a tárolóban, és ez 12 ezer euróba került. Ráadásul sok gazda a tárolási költségek lefaragása miatt elkezdte fa alól árulni a termést, így a kereskedők óriási fölényben vannak, és nem hajlandók jó árakat ajánlani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?