Hiába van bőven, komoly gondok vannak az olasz alma körül: aggasztó a helyzet

Hiába van bőven, komoly gondok vannak az olasz alma körül: aggasztó a helyzet

agrarszektor.hu
Jól halad az almakészletek kivezetése Olaszországban. Az Assomela olasz szakmai szervezet az előző hónapok adatait nézve sikeresnek tekinti a készletkivezetési programot, de árkorrekcióra lenne szükség.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az olasz almatermesztőket tömörítő, Trento székhelyű Assomela szakmai szervezet szerint az eddigi trendek arra utalnak, hogy a magas olasz almakészletek kivezetése igen jó ütemben halad: a Golden Delicious készletszintje (426 ezer tonna) minden eddiginél alacsonyabb, és jól fogy a Gala is, melynek 127 ezer tonnás készletszintje 200 ezer tonnás csökkenést jelent a kivezetési kampány kezdete óta, ami az Assomela szerint „kiváló eredmény” - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szervezet szerint általánosságban a többi fajta mennyisége is a tervek szerint csökkent. Van még néhány olyan fajta, ahol később dől csak el a kérdés: ilyen például a Red Delicious, ami jelentő szerepet tölt be az indiai piacon, ahol most még sok az új-zélandi áru, ezért csak a szezon második felében derülhet ki, hogy milyen mennyiségben sikerül szállítani.

A forró nyár nem kedvezett az alma eltarthatóságának, ezért jelentős mennyiségek kerültek a feldolgozókba - ez is segített a felduzzadt készletszintek apasztásában. A tengerentúli export is jól alakul a szervezet szerint, bár a szállítási költségek magasak, és az erősödő dollár sem segíti a kereskedőket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?