Tömegesen vágják ki az ültetvényeket ezek a termelők: mégis mi történik itt?

Tömegesen vágják ki az ültetvényeket ezek a termelők: mégis mi történik itt?

agrarszektor.hu
A flandriai almatermesztők az alacsony árak miatt kivágják az almaültetvényeket - állítja Luc Vanoirbeek a Belga Kertészeti Szövetkezetek Szövetségének (VBT, Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties) főtitkára. A szakember a Vilt szakmai portálnak adott interjújában arról beszélt, hogy a termelők tehetetlenségükben már ennyire drasztikus lépésekre kényszerülnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ezek többnyire olyan parcellák, amelyeken még nem szedték le a gyümölcsöket. A betakarítás elmaradása a terület 15%-át, mintegy 800 hektárt érintene. Ahogy a szakember fogalmazott, az orosz piac teljesen el van zárva az európai alma elől, így Európában túlkínálat van - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Ezt súlyosbítja, hogy további behozatal érkezik olyan országokból is, mint Törökország. A megzavart értékesítési piac és a túlkínálat mellett a termelőknek a magas energiaárak miatt meredeken emelkedő tárolási költségekkel is meg kell küzdeniük - tette hozzá Luc Vanoirbeek.

A flamand almatermesztők idei termése 238 ezer tonnával, mintegy 24%-kal magasabb az ötéves átlagnál. A belgiumi almaültetvények területét 5 234 hektárra becsülik, szemben a tavalyi 5 348 hektárral. Ez 114 hektárral kevesebb, de még mindig nem tartalmazza a jelenlegi kivágás hatásait. A belga körte esetében a kilátások nem ilyen rosszak. Ebben a szezonban a termés 346 ezer tonna volt. Ez 0,2%-kal haladja meg az 5 éves átlagot. Luc Vanoirbeek szerint az idei egy normális körteév.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?