Vallott a szakértő: ez áll valójában a drasztikus takarmánydrágulás hátterében

Vallott a szakértő: ez áll valójában a drasztikus takarmánydrágulás hátterében

Hónapok óta töretlenül nőnek a gabonaárak, aminek következtében brutálisan megdrágultak a takarmányok is. Az elmúlt hónapokban 25-30 százalékkal emelkedett a gabonafélék ára, ennek következtében pedig az állattartók is komoly költségnövekedéssel szembesülnek. Az Agrárszektor egy gabonapiaci szakértőt kérdezett arról, mi áll valójában a takarmány-alapanyagok drasztikus drágulásának hátterében, illetve meddig tarthat az előrejelzések szerint az áremelkedés, lehet-e már látni a végét?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Alapvetően az egész áremelkedést nem az váltotta ki, hogy a környező országokban rossz volt a termés, hanem az az öt éve tartó folyamat, hogy Kínában a korábbi kukoricakészletek eladása komoly árlenyomó hatással bírt az egész gabonapiacra - tájékoztatta az Agrárszektort egy gabonapiaci szakértő. Hozzátette, komoly hatással van az árakra a Kína és USA közötti szójabab és acélvámok miatt kialakult háború is, a szakember az elmúlt szezon legfontosabb ármozgatójának azonban Kína készletfeltöltését tartja. Mint mondta, Kína szeretett volna egyezségre jutni az USA-val, ezért elkezdett szójababot és kukoricát venni az Egyesült Államoktól, hiszen a sertéspestis miatt a kukorica készlete nagy részét már eladta, mert nem kellett a takarmány, ez azonban idővel komoly hiányt okozott Kínában, így beindult egy készletfeltöltés, ami komoly hatással volt a gabonaárakra. Csak mindezek után lehet megemlíteni hazai ármozgató hatásként azt, hogy a szomszédos európai országokban lényegesen rosszabb volt a termés 2020-ban, mint amit vártak, ezért egy többletes piacból hirtelen egy szűkösebb, feszítettebb kereslet-kínálat alakult ki - tudta meg lapunk.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 71,2 ezer forint/tonna (+24 százalék), a takarmánybúzáé 69 ezer forint/tonna (+27 százalék), a takarmánykukoricáé 70,1 ezer forint/tonna (+56 százalék) volt február harmadik hetében. Ezzel egy időben az ipari napraforgómagé (magas olajsavtartalmú napraforgómaggal együtt) 163,8 ezer forint/tonna (+54 százalék) volt. A full-fat szóját (33 százalék fehérje-, 12 százalék olaj- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) 175 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli áron (+37 százalék) értékesítették ugyanekkor.

Arra a kérdésünkre, hogy meddig tarthat még az áremelkedés a szakértő elmondta, előbb vagy utóbb a fizetőképes kereslet visszaszorul majd, és ez véget vethet a takarmányárak növekedésének, pillanatnyilag azonban tudnak még feljebb menni az árak. Ennek az az oka, hogy a lakosság egyelőre meg tudja fizetni például a magasabb tejárat, de maga az állattenyésztési ágazat már komoly bajban van.

Érdekes szám, hogy most annyiért lehet a takarmánykoprát eladni, mint amennyiért júliusban a búzát lehetett megvenni. Ez a korpánál 50 százalékos áremelkedést jelent, az exportszívás tehát folyamatosan megvan a piacon.

A lapunk által megkérdezett szakértő beszélt arról is, meddig tarthat még a drágulás a gabonapiacon. Kiemelte, amíg az állattenyésztők és a takarmányosok ezt el tudják viselni, addig ennek nem lesz vége, ugyanakkor mára egyre többen a határérték közelébe kerültek, aminek következtében valószínűleg hamarosan megáll az áremelkedés.

Ez az áremelkedés abszolút jellemző volt a szezonra, és szerintem most már nagyjából a végén vagyunk. Az új szezonban egy 20 százalékos csökkenés már benne van a levegőben a takarmányárakat tekintve.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Rosta Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?