Meglepő fordulat a magyar gabonapiacon: ennyibe kerül most a búza, kukorica

Meglepő fordulat a magyar gabonapiacon: ennyibe kerül most a búza, kukorica

agrarszektor.hu
Magyarországon, az egy évvel korábbihoz képest 16 százalékkal alacsonyabb, átlagosan 95,3 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával március elsőhetében. A takarmánybúzát 2022 azonos időszakához képest 18 százalékkal alacsonyabb, 91,7 ezer forintos tonnánkénti áron, míg a takarmánykukoricát 5 százalékkal kevesebbért, tonnánként 96,8 ezer forintért adták március első hetében.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Búza

Az USA agrárminisztériuma (USDA) márciusi előrevetítésében 789 millió tonnára felfelé módosította a 2022/2023. gazdasági évben várható globális búzatermést - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. A februári várakozásokhoz képest Kazahszánban, Ausztráliában, Indiában, Argentínában és Brazíliában is nagyobb termést jeleznek. A globális felhasználás is emelkedhet (793 millió tonnára), Indiában az élelmiszer- és vetőmagcélú, valamint az ipari felhasználás, Kazahsztánban pedig a takarmánycélú felhasználás növekedése miatt. A 2021/2022. évihez képest 3 százalékkal több, 212 millió tonna búza fordulhat meg a világpiacon a 2022/2023. évi szezonban. A Kazahszánból, Ausztráliából és Brazíliából származó export emelkedése bőven ellensúlyozza Argentína és India alacsonyabb kivitelét. Mindezek eredményeként a világ búzakészletei 267 millió tonnára szűkülhetnek a gazdasági év végére, így folytatódik az évek óta tartó csökkenő tendencia.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 95,3 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával március első hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbitól 16 százalékkal maradt el. A takarmánybúza 91,7 ezer forint/tonnáért (-18 százalék) forgott ugyanekkor. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúza augusztusi és szeptemberi tőzsdei elszámolóára egyaránt 6000 forinttal 91 ezer és 92,5 ezer forint/tonnára csökkent február 27. és március 10. között. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza márciusi jegyzése 240-258 dollár/tonna között alakult a megfigyelt tőzsdenapokon. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény márciusi jegyzése 262 euró/tonnáig ereszkedett.

Kukorica

Az USDA márciusi jelentésében - az argentínai kibocsátás csökkenése miatt - 1148 millió tonnára, lefelé korrigálta a világon várható 2022/2023. gazdasági évi kukoricatermést. A felhasználás 1157 millió tonnára tehető, ami az előző szezonétól 4 százalékkal marad el. A globális kereskedelem 180 millió tonnára csökkenhet. Az Argentínából és az Amerikai Egyesült Államokból származó alacsonyabb exportot csak részben ellensúlyozza Brazília, India és Ukrajna nagyobb kivitele. A 2022/2023. évi szezon végére 296 millió tonna kukorica maradhat a tárolókban, ami a 2021/2022. évi zárókészletnél 3 százalékkal alacsonyabb.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 96,8 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica március első hetében, ami az egy évvel korábbit csaknem 5 százalékkal múlta alul. A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica különböző határidőkre szóló jegyzése február 27. óta 3000-5000 forinttal csökkent: a májusi 101 ezer, a júliusi és a novemberi 99 ezer, a decemberi 101 ezer forint/tonna volt március 10-én. A chicagói árutőzsdén 243-254 dollár/tonna tartományban ingadozott a kukorica márciusi jegyzése február 27. és március 10. között. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén a termény júniusi tőzsdei elszámolóára 258 euró/tonnáig ereszkedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?