Őrület, ami a gabonapiacon zajlik: ennyibe kerül most a búza és a kukorica itthon

Őrület, ami a gabonapiacon zajlik: ennyibe kerül most a búza és a kukorica itthon

agrarszektor.hu
Magyarországon, az egy évvel korábbihoz képest 27 százalékkal alacsonyabb, átlagosan 87,6 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával március utolsó hetében. A takarmánybúzát 2022 azonos időszakához képest 37 százalékkal alacsonyabb, 86,1 ezer forintos tonnánkénti áron, míg a takarmánykukoricát 23 százalékkal kevesebbért, tonnánként 86,1 ezer forintért adták március utolsó hetében.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Búza

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) márciusi előrevetítésében 787 millió tonnára jelzi a 2023/2024. gazdasági évben várható globális búzatermést - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Ez a kibocsátás 7 millió tonnával múlhatja alul az előre jelzett felhasználást, így a világ búzakészletei 279 millió tonnára szűkülhetnek a gazdasági év végére. A Tallage francia piacelemző vállalat márciusi tájékoztatása szerint az Európai Unióban jó állapotban voltak a búzavetések március elején, a február végi esők - különösen Franciaországban - kedveztek a növények fejlődésének. Az EU-ban az egy évvel korábbit 1 százalékkal meghaladó területről, 22 millió hektárról 129,5 millió tonna (+4 százalék) őszi búzát takaríthatnak be az idén. A főbb termelő tagországok közül Franciaországban 4,8 millió hektárról 34,6 millió tonna búzát (+3 százalék) arathatnak. Németországban 2,9 millió hektárról 21,9 milliót tonna (-2 százalék) termény kerülhet a tárolókba 2023 nyarán. Romániában 2,1 millió hektárról 9,4 millió tonna, Lengyelországban 2,5 millió hektárról 12,6 millió tonna búzatermést jeleznek. Magyarországon a Tallage szerint 5,2 millió tonna búza betakarítására van kilátás.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 87,6 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával március utolsó hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbitól 27 százalékkal maradt el. A takarmánybúza 81,3 ezer forint/tonnáért (-37 százalék) forgott ugyanekkor. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúza augusztusi tőzsdei elszámolóára 88 ezer, a szeptemberi 89 ezer forint/tonna (-500 forint) volt március 27. és április 6. között. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza májusi jegyzése 248-259 dollár/tonna között alakult a megfigyelt tőzsdenapokon. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény májusi jegyzése 251 euró/tonnáig ereszkedett.

Kukorica

Az IGC márciusi projekciójában a 2022/2023. gazdasági évit 4,5 százalékkal meghaladó, 1202 millió tonna globális kukoricatermést jelez a 2023/2024. gazdasági évben. A felhasználás 1198 millió tonnára tehető, ami az előző szezonét 2 százalékkal haladná meg. A 2023/2024. évi szezon végére 261 millió tonna kukorica maradhat a tárolókban. Az Európai Unióan a Tallage szerint a 2022. évitől 1,5 százalékkal kisebb területről, 8,7 millió hektárról arathatnak kukoricát az idén. A növény által elfoglalt terület Romániában, Franciaországban és Lengyelországban egyaránt kisebb lehet.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 86,1 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica március utolsó hetében, ami az egy évvel korábbit 23 százalékkal múlta alul. A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica májusi jegyzése 7000 forinttal, a júliusi és a novemberi egyaránt 3000 forinttal, sorrendben 90 ezer, 96 ezer és 93 ezer forint/tonnára csökkent március 27. és április 6. között, miközben a decemberi változatlanul 98 ezer forint/tonna volt. A chicagói árutőzsdén 253-260 dollár/tonna tartományban ingadozott a kukorica májusi jegyzése a jelzett időszakban. A párizsi árutőzsdén a termény júniusi tőzsdei elszámolóára 248 euró/tonnáig ereszkedett ugyanekkor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?