Nagy a baj: kártevőinvázió fenyegeti a magyar gyümölcsösöket

Nagy a baj: kártevőinvázió fenyegeti a magyar gyümölcsösöket

agrarszektor.hu
Az elmúlt hét folyamán tovább folytatódott a száraz, átlagos hőmérsékletű időjárás. Kisebb- nagyobb mennyiségű eső volt ugyan országszerte, de ez a mennyiség közel sem pótolta a január óta folyamatosan emelkedő csapadékhiányt, legfeljebb arra volt jó, hogy átmeneti frissülést hozzon és néhány nedvességigényes kórokozó első tüneteit előhozza. A gyakran viharos szél tovább szárítja a talajokat, sok a porverés és a defláció a könnyű talajokon, írta növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az alma intenzív hajtásnövekedése és gyümölcsnövekedése mellett tovább erősödött a lisztharmat primer tüneteinek a terjedése. A kisebb esők elegendőek voltak a varasodás első tüneteinek a megjelenéséhez. Ha csapadékosabb idő lenne, a fertőzés további terjedése rohamosabbá válna, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A levélaknázó molyok többsége most nem rajzik, néhol gyengén rajzik a lombosfa fehérmoly. Az almamoly viszont továbbra is közepes mértékben, de egyenletesen repül a feromon csapdákba a hím egyedek. A levéltetű fertőzés a hajtásvégeken gyenge mértékben tovább emelkedett.

Az érzékeny meggy fajtákon fokozódott a virág- és hajtásfertőző moníliás megbetegedés tünete, sok az elhalt hajtás és vessző a fákon. Többfelé a meggy és cseresznye fákon táplálkozik az aranyos virágbogár. A kártevő a májusi cserebogárhoz hasonló levélrágást okoz. Ez utóbbi kártevő befejezte rajzását, most rakják petéiket a talajba rajzási helyeiken, illetve a környező szántóterületeken. Az első cseresznyelegyeket már megfogta a sárga ragacsos fogólap, ezért a fogólapokat érdemes mindenhová kihelyezni. A legyek peterakásának kezdete 10-15 nap múlva várható, de a gyakorlati tapasztalatok szerint a rajzás és a tojásrakás is elhúzódó lesz.

A gyümölcsmolyok közül továbbra is a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly rajzása a tömeges, a többi kártevőé most gyenge vagy szünetel. Körtefákon és szőlőn a szivarsodró eszelény jellegzetes tüneteit lehet megfigyelni. Dión a most fejlődő leveleken már megjelent a szemölcsös gubacsatka kárképe, némely levél a fertőzéstől vöröses árnyalatú színt vett fel. A szemölcsös gubacsatka fertőzést hamarosan követni fogja a nemezes gubacsatka is.

A szőlő ültetvényekben a szárazság kedvez a levélatka fertőzés további erősödésének. A 25-40 cm-es hajtások között sok a gyengén fakadó rügy, melynek részbeni oka az erős atkafertőzés. A déli tájegység ültetvényeiben megjelent a lisztharmat fertőzés primer tünete a leveleken, viszont peronoszpórás leveleket még nem látni. A lisztharmat és az atkafertőzés blokkolására használt kénnel most jó hatást lehet elérni. Csapadékosabb körzetekben egyre több feketerothadásos levélfoltot lehet megfigyelni. A kezdeti világossárga foltok egy része már megbarnult és megtalálható a foltokban a kórokozó szaporító képlete. A tarka szőlőmoly első nemzedékének a rajzása megállt, a lárvák kelnek, figyeljük a szőlőfürtök fertőzöttségét, és szükség esetén védekezzünk a kártevő ellen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?