Áldás és átok volt a sok eső: már nemcsak a kártevők pusztítanak a gyümölcsösökben

Áldás és átok volt a sok eső: már nemcsak a kártevők pusztítanak a gyümölcsösökben

agrarszektor.hu
Az első nyári hónap időjárását a nagyfokú változékonyság jellemezte. Egymást érték az időjárási frontok, sok helyen, de nem országosan viharral kísért csapadékzónák követtek egymást. Érzékelhető mennyiségű csapadék csak kevés helyen esett, másutt csupán néhány milliméter jutott. A felhőszakadással kísért csapadékzónákban előfordult jégeső is. Az országos aszály nem szűnt meg, legfeljebb kicsit enyhült. A jelentősebb csapadékot kapott körzetekben a gombabetegségek terjedése felgyorsult, másutt inkább a rovarkártevők okoznak gondot, írta dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az almásokban továbbra is az almafalisztharmat-fertőzésé a főszerep. A hajtáscsúcsok fertőzöttsége az eddig kezeletlen ültetvényekben már elérte a 25-50%-ot, de a gondozott almásokban is előfordul 6-10% a lombon, a gyümölcsökön pedig 1-10% a beteg gyümölcsök aránya. Ahol hullott eső, ott újabb varasodás fertőzési hullám indult el, a szárazságtól sújtott ültetvényekben alig változott a megbetegedés üteme, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

Az almamoly folyamatosan rajzik, a csapdák napi fogását csak az időjárás alakulása határozza meg. Újból repül az almalevél aknázómoly, most a második nemzedék rajzik, a napi fogás 1-2 db. A korábbi kezelések hatására valamelyest kisebb a levéltetűvel fertőzött hajtások száma, de, ahol nem védekeztek a kártevő ellen, ott továbbra is magas a fertőzöttség. Megjelent a körte varasodás levéltünete is, sőt az esők hatására a házi kertekben az erwíniás fertőzöttség is. A hőmérséklet emelkedése, esővel együtt a betegség erősödésével fog járni.

Ismét erősödőben van a szilvamoly rajzása, akárcsak a barackmolyé és a keleti gyümölcsmolyé. A korábbi fertőzésből egyre több elhalt hajtáscsúcs látható az őszibarackon. A levéltetvek folyamatos jelenléte szinte minden csonthéjason megfigyelhető, különösen erős a fertőzés a cseresznyefák hajtásain. A védekezést nehezíti, hogy már a középkorai fajták is érőfélben vannak. A sok szeles nap és a jégverés hatására egyre több a moníliával és szürkerothadással fertőzött cseresznye. A szeszélyes idő miatt vontatottan rajzik a cseresznyelégy. A napi fogás még most is csak néhány darab.

Csapadékot látott szőlőültetvényekben újabb feketerothadás levéltüneteket lehet látni, míg a lisztharmatnak és a peronoszpórának csak időnként kedvező az időjárás, ezért alig-alig találkozni tünetekkel. A szőlő virágzása miatt felerősödött a botrítiszes (szürkerothadásos) fertőzési hajlama a növényeknek. Az egyre gyakoribb nemezes gubacsatka fertőzés mellett kis mértékben ugyan, de az alsó leveleken takácsatkákkal is lehet találkozni, a levelek néhány százalékán. Folyamatosan kelnek az amerikai szőlőkabóca lárvák, melyek fejlettsége most főként L1-L2 lárvastádiumú. A kártevő elleni védekezés 3-as lárvastádium elérésekor javasolt. A tarka szőlőmoly most elvétve repül be a feromon csapdákba, megrágott fürtöt nem látni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?