Támadásba lendültek a kórokozók a kertekben: most még nem késő védekezni

Támadásba lendültek a kórokozók a kertekben: most még nem késő védekezni

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszak kiadós esőkkel, záporokkal, zivatarokkal, helyenként jégveréssel tarkított időjárása jelentős változásokat hozott a növényegészségügyi helyzet megítélésében. A növénykultúrák többségében eddig a száraz és aszályos idő elsősorban a kártevőknek kedvezett, a betegségek közül pedig a lisztharmat gombáknak. Ezen túlmenően más kórokozók a megjelenésen és az alacsony fertőzésen túlmenően nem okoztak veszélyhelyzetet, olvasható dr. Aponyi Lajos növényvédelmi jelentésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az almafélék esetében a lisztharmat dominanciája mellett eddig is fertőzött a varasodás, de a nyugati tájegységek kivételével, mert ott eddig is több eső hullott, a betegség alacsony fertőzöttséget okozott, és inkább a leveleken jelent meg, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A jelenlegi hosszantartó nedvességborítás, a folyamatosan magas páratartalom újabb fertőzési hullámot indít el, ami egyaránt érinti a lombozatot és a termést is. A varasodás mellett minden feltétel adott a baktériumos tűzelhalás járványos terjedéséhez. A betegség idén eddig elsősorban a körtét fertőzte, de most minden érzékeny növényfaj veszélyeztetett, a körte mellett az alma, a birs, és számos dísznövényféle is. A védekezés során elsősorban a rezisztenciára, a mechanikai védelemre és a réztartalmú fungicidek baktericid hatására támaszkodhatunk. A kórokozók mellett az almamoly rajzása újból emelkedő tendenciát mutat, a napi fogás ismét meghaladja a 20-25 egyedet. Ebből a szempontból már a dió is veszélyeztetett, mert a termés mérete alapján már lerakja petéit az almamoly a dióra is.

Ha már a diónál tartunk, érdemes odafigyelni a baktériumos levél- és termésfoltosságra és a gnomóniás megbetegedésre is, mert a jelenlegi időjárás kedvez mindkét kórokozónak. Mindkettő esetében a rezes kezelések hatékonyak. Nemsokára itt lesz az ideje a nyugati dióburok-fúrólégy rajzáskezdetének, ezért már most kihelyezhetők a feromonnal kombinált sárga színű ragacsos fogólapok.

A cseresznye és a meggy eső után hajlamos a termés felrepedésére, ezért a gyümölcsfertőző monília most is igen nagy károkat okozhat, így indokolt a védekezés a kórokozó ellen. Most csak néhány napos élelmezés egészségügyi várakozási idejű készítmények jöhetnek számításba a permetezés során.

A szőlő ültetvényekben a lisztharmat mellett a peronoszpóra és a szürkepenészes rothadás is erőteljesen fertőzhet. Az eddigi időjárás inkább a lisztharmatnak kedvezett, ez a helyzet most megfordult. A szisztemikus permetezési blokk mellett fordítsunk gondot a zöldválogatásra és a lombozat csonkázására, mert alaposan fejlődnek a hajtások ebben az időjárásban. Az ültetvényekben a déli borvidékeken az amerikai szőlőkabóca lárvák egy része már elérte a L3-as lárvastádiumot, így készüljünk a kártevő elleni védelemre. Ugyancsak rajzik a kígyóaknás szőlőmoly, tehát figyeljük a kártevő rajzáscsúcsát a hatékony védekezés érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?