A sok eső megtette a hatását: tömegesen pusztítanak a kórokozók a kertekben

A sok eső megtette a hatását: tömegesen pusztítanak a kórokozók a kertekben

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszakban jelentős változás állt be az időjárásban, ami kihatással van a növények egészségügyi helyzetére. A korábbi tartós aszály elmúlt, sokfelé viharokkal, jégesővel tarkított időszak következett be. A csapadék eloszlása igen szeszélyesen alakult, helyenként belvízben állnak a növények, másutt fákat csavart ki a szélvihar, olvasható dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az almástermésű fákon a lisztharmat mellé veszélyességben felsorakozott a varasodás és az erwiniás tűzelhalás. A lisztharmat tavasz óta erőteljesen fertőz, a varasodás és a tűzelhalás számára pedig a csapadékosabb időszakkal teremtődtek meg a járványos fertőzés feltételei, írta meg a magyarnovenyorvos.hu. A rövid inkubációs intervallum miatt, melyet a folyamatos nedvességborítás és az optimális nappali és éjszakai hőmérséklet teremtett meg, több fertőzési hullám elindulására lehet számítani. A kórokozók mellett a kártevők közül az almamoly immár április óta folyamatosan repül, már a második nemzedék lepkéi rakják tojásaikat, illetve az elhúzódó repülés miatt jelen vannak a különböző fejlődési állapotú hernyók is a termésben. Az alma mellett immár a dió termése is fertőzött, a körülmények ott is kedvezőek az almamoly számára. Az almafa vértetű a dús lombozat védelmében folyamatosan terjeszkedik a vesszőkön és hajtásokon. A szívogatás nyomán, a fiatal vesszőkön sejtburjánzás indul el, amit a viaszbevonat most még eltakar. A lombkorona belsejébe nagyon nehéz bejuttatni a permetlevet, így szinte hatástalan a védekezés. A baktériumos tűzelhalás és az esetleges jégkárok miatt fontos a réztartalmú készítmények beiktatása a permetezési fordulókba, illetve a fertőzött hajtások azonnali eltávolításával csökkenthető a tűzelhalás további terjedése.

Az éppen most érő cseresznye és meggy a sok eső hatására felrepedt, a sérült terméseken pillanatokon belül megjelent a gyümölcsfertőző monília és más, rothadást előidéző kórokozó. Két szüret között rövid várakozási idejű készítmény bevetésével csökkenthetjük a károkat. A cseresznyelégy immár erőteljesebben rajzik, így a késői érésű fajták fertőzöttségének erősödése várható.

Az érőfélben levő bogyós gyümölcsű növényeken és a cseresznyén, meggyen már megjelent a foltosszárnyú muslica is. A kártevő képes az egészséges termést is megfertőzni, mert szájszervével felsérti a bőrszövetet, és abba rakja petéit. Ettől az időszaktól, egészen őszig folyamatosan veszélyezteti a termést. A tökéletes védekezés szinte lehetetlen, a csalogató anyaggal feltöltött csapdák viszont képesek gyéríteni a muslica populációt.

A zöldségféle növényeken felszaporodóban vannak a molytetvek vagy lisztecskék. Jelenlétüket elsősorban a felröppenő lisztecske felhő, illetve a levélfonákon látható népesség jelzi. Sárgalapos csapdázással és felszívódó készítmények bevetésével gyéríthető a kártevő, emellett ajánlott a nedvesítő készítmények használata is.

Az amerikai szőlőkabóca lárvafejlettsége hamarosan indokolttá teszi a védekezések elindítását. A déli tájegységekben már a lárvák egy része elérte az L3-as stádiumot, másutt ez a napokban várható. Ez az optimális védekezési időpont a kártevő ellen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?