Nincs egy perc vesztegetni való idő se: ezek a kártevők már aktívak a kertekben

Nincs egy perc vesztegetni való idő se: ezek a kártevők már aktívak a kertekben

agrarszektor.hu
Az elmúlt napok éjszakai fagyos időjárása nem múlt el következmények nélkül. A kajszi termésének 70-100%-a odaveszett, de más növények is szenvedtek kisebb-nagyobb fagykárt. Az alma és a körte "királyvirágai" sérültek, a meggy és a cseresznye esetében inkább termésritkító hatása van a fagynak. Folytatódik a szárazság, ami egyelőre inkább a szántóföldi kultúrák fejlődésére van kihatással, de a csapadékhiány a későbbiekben más növényeknél is éreztetni fogja hatását, írta dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elfagyott kajszin és őszibarackon a fagykárok miatt most elsősorban a moníliás hajtáselhalás elleni kezelésekre kell összpontosítani, de egyúttal gondoskodni kell a fiatal levelek egészségi állapotának biztosításáról is. Ugyanez vonatkozik az őszibarackra is, kiemelve, hogy ennél a gyümölcsnél még nem lehet tudni a fagykár nagyságát, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. Ha az időjárás tartósan tavaszias marad és eső sem fog esni a napokban, akkor elmúlik a tafrinás levélfodrosodás fertőzés veszélye. Ahol már korábban megtörtént a fertőzés, a levelek fodrosodását már nem lehet eltüntetni, később ezek a levelek le fognak száradni.

A szilva mostanra már teljes virágzásban van. Ilyenkor rakja tojásait a virágokra a poloskaszagú szilvadarázs mindkét faja. Amennyiben a kihelyezett fehér színű ragacsos fogólapok csapdázzák a darazsakat, meg kell kezdeni a védekezést, természetesen csak szigorúan méhkímélő növényvédelmi technológiával. A védekezés során gondoskodjunk a virág- és hajtásfertőző monília elleni védelemről is.

A cseresznye és a meggy szerencsére kisebb károsodással úszta úszta a fagyos éjszakákat, ugyanis még csak most kezdtek el virágozni. A sikeres növényvédelem záloga ezeknél a növényeknél a virágzáskori többszöri kezelés a moníliás virág- és hajtásfertőzés ellen. Hatékonyan ettől az időponttól kezdve már csak felszívódó- és kontakt készítmények kombinációjával lehetséges. Csapadéktól függően a védekezéseket még sziromhullás után is meg kell ismételni.

Az alma és a körte virágzása a napokban kezdődött, fajtától függően. A varasodás aszkospóra szóródása elhúzódó a csapadék hiánya miatt, de a növények lombozata már most képes befertőződni, ha eső is fog hullani a fertőzésveszély rohamosan erősödni fog. Az idő felmelegedésével együtt a lisztharmat fertőzés erősödése várható, főként azokon a fákon, ahol a tavalyi fertőzött vesszők még a fán vannak. Ezekről a beteg vesszőkről indul az egészséges idei hajtások fertőződése, aminek a párás és meleg idő kedvez. Jelentősen aktivizálódott a körte levélbolha, az emelkedő számú kifejlett egyed mellett sok a tojás, sőt már L1-L2-es fejlettségű lárvák is vannak a virágokon és a levélkéken. Az almafákon megkezdte a kolóniák kialakítását a vértetű. A vattaszerű pamacsok védelmében már nemcsak a fák gyökérnyakának környékén, hanem a metszési pontokon és vesszőkön is fertőz a kártevő. Addig lehet hatásosan kezelni a fákat, amíg kicsi a lombozat, mert hozzá lehet férni a fertőzött részekhez.

A fák és az aljnövényzet virágzása miatt mostantól már csak méhkímélő növényvédelmi technológiával lehet permetezni.

Megkezdődött az egyes szőlőfajták fakadása is. Itt az ideje a szőlőben károsító levélatka és gubacsatka elleni védekezésnek. A kártevők ellen kéntartalmú gombaölőkkel vagy atkaölő készítményekkel lehet védekezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?