Folyamatosan állnak le az európai burgonyafeldolgozók a koronavírus miatt

Folyamatosan állnak le az európai burgonyafeldolgozók a koronavírus miatt

agrarszektor.hu
A Covid-19 európai burgonyaágazatra gyakorolt hatása igen szerteágazó. Számos feldolgozóegységet (teljesen vagy részben) bezártak Nyugat-Európában, főleg azokat, amelyek gyorséttermi láncok és friss sütőipari üzletek felé szállítottak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A burgonyafeldolgozó gyárak eddig inkább a fagyasztott termékek (európai) forgalmazására fókuszáltak, de attól tartanak, hogy az elkövetkező hetekben fokozatosan lassul az értékesítés, és vele együtt a gyártás, mivel a hűtőtárolók megteltek - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A burgonyapehely-gyártás ugyanakkor egyelőre stabil. A tengeri szállítás - Belgiumból - újból elindulhatott Ázsia felé, ám bevételi oldalról inkább a feldolgozott termékek iránti kereslet hiányzik.

A termelők, kereskedők többféle intézkedést hoztak a késztermékek iránti kereslet hiányának kompenzálására, mint további fagyasztók keresése, a szerződéses mennyiségek június-augusztus hónapokra késleltetése, alternatív értékesítési lehetőségek keresése (például: állateledel). De már vannak térségek (pl. a landes-i tartományok), ahol csökkentik a korai burgonya ültetésre tervezett területeket. Egyelőre senki sem tudja, mikor és milyen ütemben indulnak újra a globális piacok a válság után. A cél továbbra is a jelenlegi szerződések fenntartása, de ez többé-kevésbé reális a szegmensektől (friss krumpli vs. fagyasztott krumpli) és fajtáktól függően.

Belgium

A belföldi frisspiac egyelőre szintén fenntartható. Az export folyamatos, különösen Romániába és Lengyelországba szállítanak. Feldolgozott burgonya esetében azonban szinte nincs kereskedelem jelenleg, mivel a piacokat akadályozza az ipari kereslet hiánya. Ez az árakban is megmutatkozik: ipar számára 1,5- 4 euró/mázsa heti árakon dolgoznak.

Hollandia

A hazai frisspiac előkészítői a legőrültebb heteken mentek keresztül, amikor a fogyasztók készletezni akartak. A kereslet most nyugodtabb, de az aktivitás továbbra is magasabb, mint a "normál". Az export is jól működött és már a múlthét óta szerencsére csökkent a nyomás. A feldolgozási tevékenység felére csökkent, és a szezon befejezésével kapcsolatos nagy bizonytalanságok miatt egyáltalán nincs kereslet. A keményítőipar felé vezető út (állami támogatással vagy anélkül) továbbra is nyitva áll. 

Az élelmiszer-pazarlás csökkentése céljából ezenkívül áprilisban a burgonyaágazat szereplői ingyenes sült krumplit kínálnak olyan "kritikus foglalkozású" emberek számára, akik biztosítják, hogy Hollandia továbbra is működik a válság idején. Piaci árak a héten: alap, ömlesztett friss termék - 9,00-13,00 euró/ tonna; a válogatott kiváló minőségű - 14,00-17,00 euró/mázsa.

Franciaország

A friss piacokon a kereskedelem továbbra is szabályos, anélkül, hogy elérné az előző heti mennyiséget. Az export során néhány keleti rendeltetési hely (Lengyelország, Románia) aktívabb jelenléte tartja fenn a feldolgozóipari szektort. Németország és Anglia szintén vásárol, de ipari feldolgozásra nagyban csökkent az igény. Az árak a szegmensektől függően nagyon heterogének, de globálisan felfelé emelkednek: 10 és 20 euró/mázsa között az alapvető fajták esetében, a mérettől és a moshatóságtól függően, 20 és 30 euró/mázsa, szilárd húsú fajták esetén.

Németország

A frisspiac iránti kereslet továbbra is nagyon jó, és a várakozások szerint a legnagyobb zsákok és csomagolások újra megjelentek a szupermarketekben, sőt még inkább a boltokban és a helyi piacokon. Az is látszik, hogy több - eredetileg az ipar számára szánt fajta - megjelenik a helyi értékesítési csatornákon is. A húsvéti burgonya fogyasztási igényének növekednie kell. A korai burgonya ültetése teljes sebességgel folytatódott a múlt héten.

Az árak a friss piacon: kemény húsú 24 euró/mázsa, a lágyabb és étkezési esetében ez 22,67 euró/mázsa. Legfeljebb további 3 euró/mázsa áremelkedés mutatkozik extraminőség esetén. A bioburgonya termelői ára 63-65 euró/tonna körül mozog. A szupermarketekben továbbra is nagyon jó az értékesítés és az előkészítők-csomagolók tevékenysége dinamikus! Feldolgozópiacon a heti árak: 10 euró/mázsa, ez volt két héttel ezelőtt. Új ajánlat egyelőre nincs.

Nagy-Britannia

A frisspiacokon az aktivitás az elmúlt két hét rohanása után ismét lecsökkent. Arra számítanak, hogy a héten körülbelül -20% -kal stabilizálódik a háztartási fogyasztás, és beáll egy normál szintre. Az éttermek és gyorséttermek jelenlegi bezárása mellett a feldolgozóiparnak nincs értékesítési garanciája a következő évre. Egyelőre, amire leszerződtek, átveszik, de úgy tűnik, további mennyiségekre nem mutatkozik igény. A chipek iránti kereslet azonban töretlen.

Oroszország

A Tomszk régióban felállítják a burgonyatenyésztési és vetőmagközpontot, amely új orosz burgonyafajták létrehozására, valamint új vetőmag-előállítási technológiák fejlesztésére összpontosít. A projektet a Kolpakov és Agrofirm Zorkalcevszkaja mezőgazdasági vállalkozások hajtják végre, a szibériai Mezőgazdasági Kutatóintézettel együtt Tomszk régió mezőgazdasági fejlesztésének szövetségi tudományos és műszaki programja részeként. Oroszország - félve az ellátási problémáktól - ezzel is függetlenítené magától Európától. Amint a tervezett kapacitást 2025-re elérték, a központ várhatóan évente 1370 tonna burgonya-vetőmagot fog előállítani, amelyet a piacon értékesítenek. Több, mint 80,2 millió rubelt (1,1 millió USD) fektettek be a projektbe (ideértve több mint 29,1 millió rubelt a szövetségi költségvetésből, 1,82 milliót a regionális költségvetésből és 49,3 milliót más forrásokból).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?