Koronavírus: ezekre most nagyon oda kell figyelni zöldség- és gyümölcsvásárláskor

Koronavírus: ezekre most nagyon oda kell figyelni zöldség- és gyümölcsvásárláskor

agrarszektor.hu
Nem csomagolt élelmiszerek esetében - ilyenek tipikusan a zöldségek és a gyümölcsök - valamelyest megnyugtató, hogy nagyon alacsony a koronavírus túlélési esélye azok felületén. Éppen ezért a gyümölcsök és zöldségek tisztítási gyakorlata nem változik a koronavírus miatt. Az alapos lemosás hideg vízzel és a súrolókefe használata a "földes" termékek esetében (mint például burgonya, sárgarépa, gyökér) megfelelőnek tűnik. De mindenképpen ajánlott az elővigyázatosság és az alapvető élelmiszerhigiéniai szabályok betartása.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Zöldség- és gyümölcsvásárlás:

  • Ha tehetjük, válasszunk előrecsomagolt zöldséget vagy gyümölcsöt! Ügyeljünk arra, hogy a csomagolás tiszta és sértetlen legyen!
  • Csomagolatlan zöldségek, gyümölcsök vásárlásakor mindenképpen vegyünk igénybe egyszer használatos kesztyűt, zacskót, fogóeszközt, kerüljük a termékek kézzel való érintését.

Konyhai higiénia:

  • A háztartási élelmiszer-kezelés jó higiéniai gyakorlata továbbra is érvényes: a pultot, a munkafelületeket és az eszközöket gyakran kell mosni és fertőtleníteni, az élelmiszerekhez pedig csak alapos kézmosást követően nyúljunk.
  • Tárolásnál és feldolgozásnál kerüljük el a keresztszennyeződést! Az egyes terméktípusoknál ügyeljünk arra, hogy azok ne érintkezzenek, vagyis elkülönítetten helyezzük el őket a fagyasztóban, külön vágódeszkán, külön késsel szeleteljük.

A zöldségek és gyümölcsök felhasználása, fogyasztása:

  • Felhasználás vagy fogyasztás előtt a zöldségeket, gyümölcsöket javasolt bőséges folyóvízzel alaposan lemosni, esetleg többször is átöblíteni.
  • Ecet vagy citromlé vízhez adása elfogadható gyakorlat, ezek az anyagok segítik a hatékonyabb öblítést, de kifejezetten antimikrobiális hatásuk nincs.
  • Amely gyümölcsök és zöldségek esetében ez lehetséges, a leghatékonyabb tisztítási mód a hámozás. 
  • Saláta és más levélzöldek: A salátaféléket bő vízben, rövid áztatással mossuk, hogy a rátapadt szennyeződéseknek legyen ideje leoldódni. Ezt követően helyezzük szűrőedénybe, és nagyon alaposan öblítsük le hideg víz alatt, majd centrifuga segítségével vagy konyhakendőn távolítsuk el a fölösleges vizet. 
  • Jégsaláta esetén elegendő a külső néhány levél eltávolítása, a zöldség mosása felesleges, mert a levelek szoros záródása miatt gyakorlatilag nem tud szennyeződés bejutni a salátafej belsejébe.
  • Gyökérzöldségek: Bár a gyökérzöldségek és a burgonya egyre inkább mosva kerülnek a piacra, boltokba, fogyasztás előtt hideg folyóvíz alatt mossuk meg őket, majd töröljük szárazra.
  • Olyan termékeket, amelyek jól bírják az árukezelést, mint például a zöldbab, spárga, uborka és a szőlő, alaposan öblítsük le vízzel, miközben kézzel dörzsöljük le a látható szennyeződéseket. Ha szükséges, hagyjuk megszáradni vagy töröljük szárazra.
  • Az árukezelésre érzékenyebb termékeket, mint például a paradicsom, az érett csonthéjas gyümölcsök (őszibarack, sárgabarack), a gombafélék és a bogyósgyümölcsök, öblítsük le folyó vízzel úgy, hogy minden oldal lemosódjon, de ne sérüljenek meg. A megmosott gyümölcsöket tiszta konyhai törölközőre vagy papír törülközőre helyezve szárítsuk.
  • A banán hámozása után ne felejtsük el megmosni a kezünket, ugyanez igaz a citrusfélékre is.

Ha a gyümölcs, zöldség jellege, felhasználási módja engedi, célszerű hőkezelést (párolás, főzés, sütés legalább 2 percen át tartó 72 fokos maghőmérséklet megtartásával) alkalmazni, hiszen ez garantáltan elpusztítja a kórokozókat. Azt viszont jó tudni, hogy a fagyasztás általában nem öli meg a mikrobákat, így a vírusokat sem, tehát "fertőtlenítésként" ezt ne alkalmazzuk!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?