Óriási károkat okoz a gabonák rossz tárolása: itt hibáznak a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Hatalmas mennyiségek vesznek kárba a telephelyeken a gabonatételek rossz tárolása miatt, sok gazda ugyanis nem figyel oda a megfelelő körülmények biztosítására - hangzott el a Portfolio Agrárszektor Kelet-magyarországi Agrárfórumán Hajdúböszörményben. Nem elég tehát, hogy idén kevesebb búza és árpa termett Magyarországon, a minőséggel is akadnak problémák.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelentősen csökkent a búza és az árpa termésmennyisége az országban a tavalyi évhez képest, ugyanakkor vannak olyan térségek, ahol megközelíti a tavalyi mennyiséget - elemezte az idei évet Szurovcsák András, Szuro-Trade cégcsoport ügyvezető igazgatója. A szakember szerint a jövőben fontos lesz, hogy a magyar gazdaság mennyire tudja majd jól végrehajtani a különböző öntözési feladatokat, nem biztos ugyanis, hogy a mostani szabályozás így renden van. Mnt mondta, sokkal jobban ki kellene használni az ország lehetőségeit, mert a szélsőséges időjárás valószínűleg komoly meglepetéseket fog majd okozni. A megoldás az lehet, hogy megtanulunk öntözni és olcsón előállítani, vagy bízunk abban, hogy az aszály nem Magyarországon csap le.

Szurovcsák András

A nyíregyházi Szuro-Trade cégcsoport fejlesztéseivel kapcsolatban az ügyvezető tájékoztatott, hogy olyan gluténmentes üzemet építenek, amelyben nagyipari keretek között tudják majd előállítani a mentes termékeket. Egy ilyen üzem felállításánál a legnagyobb kihívás a gluténmentességen kívül, az ellenőrzött körülmények közötti vetőmag előállítás, így a cég célja egy zárt rendszerben történő termelés kialakítása - tette hozzá. Az üzem első szakasza egy olyan vetőmagüzem, amelyben a termék minden folyamtát elszeparáltan végig tudják kísérni, így az elit vetőzabot fajtatulajdonosoktól vásárolja a cég. A gyár közel 10 ezer tonna zab feldolgozására lesz képes, ami azt jelenti, hogy ha az üzem eléri a teljes kapacitását akkor 4000-4500 hektár zabot tudnak majd termelni. Az üzemben képesek lesznek hántolásra is, ahol a zabpehely minden formáját és méretét elő tudják majd állítani, emellett zabpehelyliszt is készül majd, és minden termék gluténmentes lesz. A jövőben szeretnék, ha az üzem ki tudná váltani a nagyrészt importból származó gluténmentes zabkészítményeket. 

Balról jobbra: Petőházi Tamás, Kőrösi Tibor, Némethné Bujdosó Barbara, Párkányi Gábor, Szurovcsák András

A különböző kultúrák minőségével kapcsolatban Párkányi Gábor, az SGS Hungária Kft. üzletágvezetője elmondta, hogy már több ezer árpamintát megvizsgáltak, és az a tapasztalat, hogy országszerte problémák vannak a hektoliter súllyal. A repce esetén az olajtartalom jócskán elmarad a tavalyi évitől, illetve az elmúlt öt év átlagától egyaránt, ami valószínűleg a májusi időjárásnak köszönhető. A szakember szerint a búza beltartalmi paramétereivel nincs nagy probléma, a minták viszonylag tiszták, jó a nedvességtartalmuk, megfelelőek a sikérek, az alveográfos w érték azonban 10-20 százalékkal elmarad az ideálisnál. A legnagyobb probléma jelenleg a búzával kapcsolatban az, hogy nagyon sok a fuzáriumos szem, és az átlagérték nem felel meg az új magyar szabványnak.

Párkányi Gábor

Párkányi Gábor kitért arra is, hogy milyen hibákat követnek el a termesztők a tárolás során. Az a termény, amit megtermelnek a gazdák, bekerül a raktárakba, a legtöbb esetben kombájntisztán, amivel nem is lenne baj, ha a kombájn olyan tisztaságot állítana elő, amivel a későbbiekben nincs probléma, de jelenleg nem mindenhol ez a tapasztalat - tájékoztatott a szakember. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyi a keverékessége a tételnek, hiszen a gyommagvak, a pelyva, a por, ha nagy mennyiségben kerül a szemek közé, akkor kitölti a köztük lévő légrést, és ezáltal nem tud szellőzni az áru. Emiatt ősszel, amikor hirtelen sokat csökken a környezeti hőmérséklet, és a tételnek le kell adnia a hőt, nem fogja tudni megtenni a keverékesség miatt, így megjelennek majd a bogarak, illetve a toxinok. Több tonnás mennyiségek vesznek kárba a telephelyeken, azért mert nem megfelelőek a körülmények a tételek tárolásához, nem szellőztették, nem kezelték, nem hűtötték őket, vagy túl magasan tárolták a tételeket, illetve nem gázosították időben.

Némethné Bujdosó Barbara

A sikerek növénytermelés legfontosabb kritériumaival kapcsolatban Némethné Bujdosó Barbara, az EuroChem Agro Hungary Kft. marketing és termékmenedzsere kiemelte, hogy egy cégnek lehetnek bármilyen fejlesztései, ha a termékeit felhasználók nem ismerik a talajukat, és nem a termesztett növény tápanyagigényét. A gazdaságos és hatékony tápanyag-utánpótláshoz elengedhetetlen ezek ismerete. A mezőgazdasági termelőknek öt évente szükséges megújítaniuk a talajvizsgálatot, ez sokaknál idén aktuális is. Az elkészült tápanyag-gazdálkodási terv alapján célszerű a megfelelő műtrágyát kiválasztani. A legtöbb kultúrának a virágzástól az érésig van a legnagyobb szüksége nitrogénre, A legtöbb kultúrának a virágzástól az érésig van a legnagyobb szüksége nitrogénre, egy kontrollált nitrogénfeltáródású műtrágya lehetővé teszi azt, hogy folyamatos legyen a tápanyagellátás a növények számára. Ezeknek a műtrágyáknak az a különlegességük, hogy különböző inhibitorok segítségével folyamatos nitrogénellátást tudunk elérni, ami a termésképződés szempontjából nagyon fontos. Például a nitrifikációs inhibitor biztosítja a lassú nitrifikációt (a nitrogén nitritté majd nitráttá alakulását), így a növények több héten keresztül jutnak nitrogénhez, ez sokkal rugalmasabbá teszi a munkaszervezést is.

Kőrösi Tibor

Az agrárdigitalizációval is foglalkozni kell, hiszen az extrém módon megváltozott időjárás egyre többször állítja a termesztőket olyan helyzetek elé, amilyennel eddig még nem találkoztak, és a jövőben Európa sokkal inkább kitett lesz majd az éghajlatváltozásnak - hangsúlyozta Kőrösi Tibor, a Karintia Kft. fejlesztési vezetője. Mint mondta, ezt úgy tudjuk majd ellensúlyozni, ha javítjuk a technológiánkat, ami nem azt jelenti, hogy drága gépeket vásárolunk, hanem a meglévő eszközökkel bánunk a lehető legjobban. Ennek első lépése a precíz gazda, aki évek múlva is tudja, hogy mit, mikor és hogyan csinált. Fontos, hogy a termesztők nyomon kövessék az összes műveletet, és ne egy év távlatában nézzék a területüket, hanem több. Érdemes minél rövidebb tenyészidejű növényekeket termeszteni, illetve fontos, hogy minél több faj kerüljön a vetésforgóba, a legnagyobb ellenség a termelésben ugyanis a megszokásból történő gazdálkodás - tette hozzá Kőrösi Tibor. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?