Nem mindenhol segített az eső: ezekre a földekre túl későn érkezett a csapadék

Nem mindenhol segített az eső: ezekre a földekre túl későn érkezett a csapadék

agrarszektor.hu
A korai repce számára későn jött az eső, a közép- és késői érésűeknél viszont sokat segített a szemtelítődésnél. Habár az őszi árpa aratása hamarosan kezdődhet, azoknál az állományoknál, amelyeknél a korábbi extrém csapadékhiány miatt a kalász alsó és felső harmadában nem fejlődtek szemek, az eső sem lehetett gyógyír, ugyanakkor a meglévő gabonaszemek biztosan teltebbek lesznek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Elsősorban a napraforgónak és a kukoricának kedvezett igazán az elmúlt napokban lehullott nagyobb mennyiségű csapadék, az őszi vetésű gabonáknál viszont továbbra is legfeljebb közepes lehet az idén a termés - mondta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Az őszi árpa aratása - ha nem lesz addig folyamatosan hűvös idő - 10-14 nap múlva kezdődhet. Azoknál az állományoknál, amelyeknél a korábbi extrém csapadékhiány miatt a kalász alsó és felső harmadában nem fejlődtek szemek, az eső sem lehetett gyógyír, viszont a meglévő gabonaszemek teltebbek lesznek. Ez hektáronként legfeljebb negyedtonnás többlettermést jelenthet. A GOSZ elnöke szerint ahol megfelelően védekeztek a kórokozók ellen, ott nem lesz probléma a gombafertőzésekkel sem.

A korai repce számára későn jött az eső, a közép- és késői érésűeknél viszont a szemtelítődésnél szintén sokat segített. A szerencsésebb területeken nem egy óra alatt zúdult le az eső, hanem eloszlott három-négy napra, így a mélyebb talajrétegek vízháztartásán is segített. A hirtelen lezúduló csapadék viszont néhány helyen kimosta a termőtalajt.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Eltérő mennyiségű, 30-80 milliméter közötti csapadékról számoltak be az elmúlt időszakban a zöldségtermesztők, és mivel a korábbi extrém szárazságban országosan 50-100 milliméter hiányzott, vannak olyan területek, ahol már utolértük magunkat - jellemezte a helyzetet Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A szabadföldi zöldségek esetében pozitív, hogy a termőterületük jelentős része öntözhető, de azért ott is örültek az esőnek, mert a természetes csapadék mindig jobb, mint a mesterséges, ráadásul olcsóbb is. Néhány helyről kisebb jégkárról is beszámoltak, de ezek országosan nem nevezhetők jelentősnek. A hűvösebb májusi idő kifejezetten kedvezett a szabad földön termesztett zöldborsónak, hagymaféléknek, gyökérzöldségeknek és káposztaféléknek. Velük ellentétben a paradicsomra, a paprikára, az uborkára, a csemegekukoricára, valamint a burgonyára a hűvös negatívan hatott.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?