Európa a világ legnagyobb kukoricaimportőre, és idén még többre lesz szüksége

agrarszektor.hu
Magyarországról nem látszik, de Európa erősen kukoricahiányos terület, amit a franciaországi 40 fokos meleg csak fokozott idén. Közvetlen szomszédunk, Ukrajna azonban a világ legnagyobb exportőrének számít, és ebben a szezonban újabb csúcsot akarnak dönteni a kivitt mennyiséggel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2019/20-as gazdasági évebn Ukrajna várhatóan 30 millió tonna kukorica exportjára lesz képes, ami az előző szezon 29,5 millió tonnája után egy újabb rekordot ígér. Az elmúlt évtizedben az ország kukoricatermelése megtriplázódott. A termés kiszállított hányada meghaladja a 80 százalékot, és ez várhatóan így marad a következő évben is. Az exportmennyiség csaknem felét Európa - a világ legnagyobb kukoricaimportőre - vásárolja meg.

Ukrajna földrajzi helyzete és talajadottsága kitűnő lehetőséget nyújt számára, hogy kukoricával lássa el Európát, a Közel-Keletet és Kínát. Jó döntés volt  a kormányzat részéről az is, hogy megtiltotta a génmódosított növények termesztését, hiszen ezek a piacok kifejezetten GM-mentes termékeket igényelnek. Miközben nőtt a tengeri kibocsátása, ezzel párhuzamosan esett a többi gabonaféle termelése, viszont folyamatosak a fejlesztések az exportkapacitások terén. Az Európai Unió az ukrán kiszállítások legfőbb célpontja.

Az öreg kontinens a 2017/18-as évben a világ legnagyobb kukoricaimportőrének számított, és ezt a címét 2019/20-ban is meg fogja tartani. Az USDA 21 millió tonnás behozatallal számol.

Az ukrán termés idén is bőségesnek és könnyen megfizethetőnek ígérkezik. Kukoricából a többi nagy exportőrnél (Brazília, Argentína, USA) is jelentősek a készletek. Az Egyesült Államokban ugyan nehezen indult  a szezon, mostanra sokat javultak a terméskilátások. Az itteni árakat az is lefelé szorítja, hogy rosszabbak az exportlehetőségeik (vámháború). A legnagyobb exportőrök versenyképességéről az alábbi ábra informál.

Kína fogyasztása 2019/20-ban várhatóan nőni fog. Igaz ugyan, hogy az afrikai sertéspestis miatt az állattenyésztésnek ebben az ágában csökkent a felhasználás, viszont a baromfiszektor és feldolgozóipar jóval nagyobb mennyiséget igényel, ami ellensúlyozza a sertéstakarmányozásban bekövetkezett csökkenést.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?