Ukrajna a prémium csirketermékek piacán nyomul

Ukrajna a prémium csirketermékek piacán nyomul

agrarszektor.hu
Az ukrán csirkehústermelés 2020-ban is tovább növekszik az USDA elemzői szerint, épp csak a bővülés üteme csökken valamelyest. Az ország immár a világ hetedik legnagyobb csirkehúsexportőre, és a prémium termékek piacán nyomul.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Unió a négyéves ukrán "trükközés" után 2019 végén újratárgyalta az országgal a szabadkereskedelmi egyezmény keretében behozható baromfitermékek körét és mennyiségét. A régi és az új kvótaszabályozás tükrében így alakult eddig a beérkező ukrán csirkehúsexport Európában. A teljes behozott mennyiség idén már nem lépheti át a 90 ezer tonnát.

Az új szabályozásnak köszönhetően az ukrán behozatal csökkenni fog 2020-ben Európába, és az ország inkább a Közel-Keletre és Észak-Afrikára koncentál majd. A madárinfluenza náluk is megjelent, de az elemzők nem gondolják, hogy ennek számottevő hatása lesz a termelésre.

Az ukrán termelést egyetlen termelő uralja, a Myronivsky HleboProduct (MHP), amely a teljes előállítás több mint 70 százalékáért felel. A vállalat egy jelentős bővítési programot fejezett be (több mint egymilliárd dollár értékben), ami 2019-ben a termelés és az export jelentős növekedéséhez vezetett. Az MHP termelése 2019-ben 13 százalékkal 670 ezer tonnára bővült. Ennek eredményeként Ukrajna lett a világ hetedik legnagyobb csirkehúsexportőre.

Az USDA becslései szerint az ukrán baromfiágazat tovább fog növekedni 2020-ban, bár a korábbinál lassabb ütemben, "csak" 7-8 százalékkal. Ennek oka, hogy az ipar valószínűleg a meglévő létesítmények hatékonyságának növelésére tesz majd lépéseket. Az új termelőkapacitások szinte teljes egészében a Közel-Kelet, a szovjet utódállamok és Észak-Afrika piacait célozzák. Ukrajna továbbra is nagy importőr marad a csirkebelsőségek piacán, vagyis

míg kifelé prémium csirkedarabokat és egész csirkét visz, addig befelé olcsó belsőségeket hoz - gyakorlatilag a teljes mennyiséget Európából.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?