Ennyit aratunk idén a búzától a szójáig -  Van, amiből hasítani fogunk

Ennyit aratunk idén a búzától a szójáig - Van, amiből hasítani fogunk

agrarszektor.hu
Közzétette az Európai Gabona- és Takarmány-kereskedelmi Szövetség, a COCERAL idei első termésbecslését. A gabonafélékből általában kevesebb, az olajosokból több lehet a tavalyi mennyiségnél. A becslés országokra lebontva, részletesen vázolja miből, mekkora területen, milyen hozamok mellett mekkora összterméssel kalkulálnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A búzatermés idén 137,9 millió tonna lehet Európában, elmarad az előző évi 145,7 millió tonna mennyiséghez képest. A csökkenés elsősorban a kisebb francia, német és dán termésnek köszönhető - írja az Európai Gabona- és Takarmány-kereskedelmi Szövetség, a COCERAL. Ezekben az országokban egyrészt kifejetten jó volt a termés 2019-ben, másrészt az őszi vetési időszakban kedvezőtlenek voltak az időjárási viszonyok.

Magyarország búzatermését 950 ezer hektárról 5,1 t/ha-os hozammal kalkulálva 4,8 millió tonnára becsülik 2020-ban.

Az EU 2020-as árpatermése szintén kevesebb lesz, 60,8 millió tonna az előző évi 62,2 millió tonna után. Ez megint csak azt jelenti, hogy a tavalyi kivételesen jó termés után egy átlagosan jó év következik. Az őszi árpából várható kisebb mennyiséget a tavaszi árpa termése sem fogja számottevően ellensúlyozni a szövetség szerint.

Magyarországon 285 ezer hektárról 4,8 t/ha-os átlagterméssel 1,4 millió tonna össztermés lehet árpából (tavaszi és őszi).

Az unió idei kukoricatermése várhatóan eléri a 65,0 millió tonnát, ami számottevő növekedés lenne a tavalyi 61 millió tonnához képest. A termelés leginkább Franciaországban, Németországban és Lengyelországban emelkedhet ebből a terményből. A növekedés oka, hogy azokat a hektárokat, ahol az őszi gabona vetése meghiúsult, a kukorica fogja elfoglalni. A becslés valamennyi ország várható gabonatermését tartalmazza táblázatos formában.

A magyarországi bő egymillió hektáros kukorica-termőterület 7,3 t/ha-os átlaghozam mellett 7,5 millió tonnás össztermés adna. Ez lényegesen rosszabb lenne a tavalyi 8,3 millió tonnás eredménynél.

A 2020-ban az EU repcetermése nem lesz sokkal több a tavalyinál. A várható mennyiség 17,1 millió tonna, csak kicsivel jobb eredmény a 2019. évi, csalódást keltő 16,7 millió tonnás szintnél. Franciaországban és Romániában tovább zsugorodhat a növény termőterülete, és Németországban is csak a 2019-es, nagyon alacsony szinthez képest látni javulást. A repcehozamok kissé jobbnak ígérkeznek a tavalyinál, különösen Németországban, Franciaországban és Romániában, de alacsonyabbak lehetnek az Egyesült Királyságban és Dániában.

A magyar repceterület 320 ezer hektár, amin 3,1 tonnás átlaghozamokkal 992 ezer tonna össztermés állhat elő idén.

A részletes táblázatok a napraforgó és a szója várható termésével foglalkoznak országokra bontva. Napraforgót 570 ezer hektáron termeszthetünk idén, ami jóval alatta maradna a 2019. évi 630 ezer hektárnak. Az össztermés 2,9 t/ha-os hozamok mellett 1,7 millió tonna lehet. A legnagyobb napraforgótermelő az EU-ban Románia, 1,3 millió hektárral, amin csaknem 3 millió tonna mag terem.

Szójából nem változik a magyar termőterület, marad a 65 ezer hektár, ám a hozamok nőni fognak a COCERAL szerint 2,7 t/ha-ra, így az összmennyiséget 176 ezer tonnára teszi, ami sokkal jobb eredmény a tavalyi 146 ezer tonnánál. Eközben Románia 195 ezer hektárra növeli a szója termőterületét, és 2,1 tonnás átlaghozam mellett 410 ezer össztermést produkálhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?