Kasszasiker lesz az ukrán repce!

Agrárszektor
A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) legfrissebb becslése szerint Európa idén elveszítheti világelső helyét a repcetermelésben. A várhatóan 13 százalékos termeléscsökkenés éppen elég ahhoz, hogy Kanada átvegye a number one szerepet. Az uniós kiesést azonban nem innen, hanem Ukrajnából tudjuk majd pótolni, ahol a repce várhatóan a szezon sikernövénye lesz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) enyhén módosította janári előrejelzését a repce és a kanola 2019/20-as termését illetően. A korábbi globális 35,6 millió hektárt 35,8 millió hektárra javították.

Európán belül azonban továbbra sem jók a kilátások: még mindig 13 százalékkal kisebb a repce termőterülete az előző évinél, ami azt jelenti, hogy a 2006/2007-ben regisztrált szintre süllyed.
Repce telelés után

A területcsökkenés oka  a vetés idején uralkodó aszályos időjárás, majd a gyenge kelést követő rossz telelés. Különösen Franciaországban és Németországban mondtak le a gazdák az olajos növény elvetéséről, illtve kényszerültek a heterogén táblák kitárcsázására. Ezzel szemben Oroszországban és Ukrajnában 14, illetve 28 százalékkal bővült  a repce termőterülete az előző szezonhoz képest. Az ukrán termésre az EU eddig is nagyban számított, most pedig különösen szüksége lesz rá.

Ukrajnában a repcetermelés viszonylag újkeletű és nem túl népszerű tevékenység, mivel a tél kritikus időszak a növény életében, emiatt a kontinentális éghajlaton kevés sikerélményt adott a gazdáknak. Hogy a repce jelentősségét helyén kezeljük, íme néhány adat:

  • az ország 60-66 millió tonna gabaonafélét termel meg évente, amiből bő 40 milliót exportál (ez gyakorlatilag fele részben búza és kukorica);
  • napraforgóolajból a világ első számú exportőrének számít Ukrajna, évente 18-19 millió tonnát gyárt, amiből 3.5 milliót külföldön ad el;
  • szójából 3,5-4 millió tonnát állít elő, ennek felét exportra szánja;
  • a harmadik olajos mag, a repce csak 2,2 millió tonna körüli termésmennyiséget hozott eddig az országban, amit 86 százalékban a külpiacon (Európában) adtak el.
Kanadai kanola (repce)

Vagyis egy nem túl nagy kultúráról van szó, aminek a termőterülete még növekedhet - ha a piaci viszonyok ezt indokolják. Európa vszont a világ legnagyobb repcetermelője (és felhasználója is), évente több mint 20 millió tonna repcemagot takarít be. Ez azonban nem szokta fedezni az igényeit, így rendszeresen importra szorul a biodízel alapanyagát adó növényből. Idén a 13 százalékos terméscsökkenés azt jelenti, hogy Európa elveszítheti világelső helyét a repcetermelésben. A globálisan második legnagyobb termelő, Kanada ugyanis cc. 18 millió tonnás terméseket szokott produkálni, ami idén még több is lehet, mivel a növény termőterülete kis mértékben bővült. Mindent összevetve az unióban várható terméscsökkenést a többi ország ellensúlyozni tudja. Ami pedig Ukrajnát illeti:

az idei tél kifejezetten enyhe volt, így  igazi "kasszasikernek"  igérkezik a jó pénzért eladható és várhatóan rekordmennyiségű repce.
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?