Kis kultúra lett a krumpli - mi a megoldás?

agrarszektor.hu
10 év alatt 42%-kal esett, azaz csaknem megfeleződött a burgonya vetésterülete hazánkban. A további esést a tisztességes termelők védelmével lehet megelőzni. Számukra is csak egyetlen piaci rés maradt nyitva.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Burgonyatermelésben az atlanti országok - Franciaország, Németország, Hollandia - klimatikus előnyei vitathatatlanok, ősszel szinte lehetetlen a nyugatról érkező árudömpinggel versenybe szállni.

EZ IS ÉRDEKELHET
A foszlós héjú, júniusi burgonya azonban megfelelő piaci rést teremt a hazai termelőknek - ám nem mindenkinek. A honi piac korlátozott felvevő képességű erre a primőr árura - magyaráz Szabó István, a Burgonyaszövetség szóvivője. Sajnos ez az egyetlen időpont, amikor az importárunak rosszabbak az esélyei a magyar piacon. Az Észak-Afrikából érkező krumpli ugyanis sárgahéjú, amit a magyar háziasszony kevésbe szeret, a spanyol vöröshéjú pedig drágábban kerül be, mint amennyiért a magyar termék eladható.

A burgonya fajtaválaszték ugyan lehetővé tenné, hogy nyáron is dolgozzanak a betakarítógépek, csakhogy ilyenkor az iskolák konyhái már nem üzemelnek, így a közétkeztetés fontos piacától elesnek a hazai termelők. Sommázva: a korai burgonya termesztése tűnik az egyetlen járható útnak, de erre nem léphet rá mindenki. A hektáronként 35-50 tonna termésre képes, öntözött területekkel rendelkező gazdaságok azonban megkapaszkodhatnak a piacon. Különösen, ha a Burgonyaszövetség által javasolt 5 százalékos áfa kiszorítja a forgalmai adóval ügyeskedő piaci szereplőket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?