Itt az igazság a hazai napraforgóról és kukoricáról: meglepő adatok láttak napvilágot

Itt az igazság a hazai napraforgóról és kukoricáról: meglepő adatok láttak napvilágot

MTI
Közel 8,5 millió tonna kukoricát takarítottak be tavaly Magyarországon, ami 2016 óta a legjobb terméseredmény volt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI friss adatközlése alapján azonban látható, hogy az idei kukoricatermés ennél jóval kevesebb lesz, az előzetes becslés szerint 6 millió tonna körül fog mozogni. Napraforgóból a nem végleges adatok szerint 1,7 millió tonnát takarítottak be a magyar földeken, ami lényegében megegyezik az előző évek mennyiségével.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2021-ben az 1 millió hektáron vetett kukoricából az előzetes adatok szerint mintegy 6 millió tonnát takarítottak be, ami mindössze csak 65-70%-a az előző évek termésátlagának. A KSH, az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI legfrissebb grafikonja szerint egy négyéves, 2017-től 2020-ig tartó trendet tört meg az idei gyengébb terméseredmény. A 6 tonna/hektáros terméshozam az előző évek átlagánál mintegy 26%-kal kevesebb, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tavaly több mint 8,4 millió tonna kukoricát takarítottak be a magyar földekről, amely az utóbbi évek egyik legjobb eredménye volt. Az elmúlt évtizedben korábban csak két évben, 2014-ben és 2016-ban volt jobb a termés, ráadásul a 2014-es terméseredmény a maga több mint 9,3 millió tonnájával a vizsgált időszak abszolút legjobbja volt. A grafikont elnézve azonban látható, hogy ha valamelyik éven rosszabb is volt a kukorica terméseredménye, a következő esztendőben mindig jobb lett a termés.

A kukorica terméseredménye Magyarországon (2000-2021) (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)

A napraforgó viszont a magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb nyertesének tekinthető. Húsz év alatt több mint a duplájára nőtt a napraforgó vetésterülete Magyarországon, a betakarított termésmennyiség pedig több mint a háromszorosára emelkedett, amint azt az Agrárszektor is megírta korábban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Napraforgót idén 655 ezer hektáron vetettek a magyar gazdák, amelyről az előzetes adatok alapján 1,7 millió tonnát takarítottak be. Ez 2,6 tonna/hektáros hozamot jelent, ami 5-10%-al gyengébb a tavalyi értékhez és az elmúlt öt év átlagához viszonyítva. Ugyanakkor az idén betakarított napraforgótermés lényegében megegyezik az elmúlt évek eredményével.

A napraforgó terméseredménye Magyarországon (2000-2021) (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)

Az idei évben a nyári szárazság és csapadékhiány miatt zömében átlag alatti értékeket vártak a szakemberek, főleg a dél-alföldi területeken volt súlyos a probléma. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) előrejelzésében a napraforgó várható átlagtermését 2,65 tonna/hektárra is módosította a korábbi 2,73-ról, ám a végső eredmény ennél is kevesebb lett. Ennek ellenére mégis elmondható, hogy a napraforgó átlagos évet zárt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?