Nehéz helyzetben a magyar gazdák: vajon idén behozza az árát ez a növény?

Nehéz helyzetben a magyar gazdák: vajon idén behozza az árát ez a növény?

A magyar termőföldeken a búza és a kukorica nagyon sokáig fej-fej mellett haladtak a vetésterület vonatkozásában. Ebben hozott komoly változást a 2022-es év, amikor is a rendkívüli aszály hatására a kukoricatermés jelentős része elpusztult, amit pedig sikerült betakarítani, az rendkívül kevés volt. A tavalyi év nagy vesztese tehát a kukorica volt, amelynek a vetésterületében is jelentős visszaesés volt megfigyelhető. De hogyan látják ezt a magyar gazdák? Foglalkoznak-e még ezzel a növénnyel, és ha igen, mekkora területen? Mire számítanak? Az Agrárszektor ennek járt utána.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavaly júniusi jelentése szerint 2022-ben Magyarországon 983 ezer hektáron vetettek kukoricát, silókukoricát pedig 57,7 ezer hektáron. Az elmúlt évet meghatározó történelmi aszály sosem látott negatív terméseredményeket hozott, hektáronként 3,4-4,3 tonnás termésátlag született csak, az össztermés pedig mindössze 2,37 millió tonnát tett ki. A szárazság hosszú távú hatásai az idei évre is átnyúltak, amelyet a kukorica termőterületének csökkenése is jelez. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) tavaszi mezőgazdasági munkákról készített jelentése alapján idén mintegy 871 ezer hektáron vetettek kukoricát a magyar gazdák, ez mintegy 12%-os visszaesést jelent, ami bár jelentős, azért szakemberek által prognosztizált 10-30%-os csökkenési skála kedvezőbb végén található.

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET

A 2023-as év egyelőre kedvezőnek látszik, hiszen most nincs egy olyan, régóta húzódó aszályos időszak, ami a tavalyi évet jellemezte. A téli és a tavaszi időszak kifejezetten csapadékos volt, ami jót tett a termőföldeknek is, bár a tavaszi vetési munkáknál okozott némi gondot a gazdáknak.

A Fejér vármegyei Enyingi Agrár Zrt. idén a siló másodvetéssel együtt 2300 hektáron vetett kukoricát - tudtuk meg a vállalat növénytermesztési főágazatvezetőjétől, Szilárdi Józseftől. A szakember elmondta, hogy a tavalyi évhez képest mintegy 200 hektárral kisebb területen vetettek kukoricát. Szilárdi József beszélt arról is, hogy az esős időjárás okozott némi problémát, de végül időben be tudták fejezni a fő vetéseket, és a növények általánosan jó állapotban vannak. A növényvédelmi beavatkozások kapcsán a szakember elárulta, hogy eddig prekezelésekre volt szükség, foltszerűen cirokra, és már egy gyomirtáson is túl vannak.

Zalában a Baki Agrocentrum Kft.-nél ebben az évben 300 hektáron vetettek kukoricát, a vetésterület a tavalyihoz képest nem változott, árulta el Németh Zoltán, a növénytermesztési ágazat vezetője. A szakember elmondta, hogy szerencséjük volt, és időben el tudták vetni a kukoricát, de ehhez ki kellett használniuk azokat a napokat, amelyeken ideális volt az időjárás. Ennek köszönhetően a kukorica náluk mostanra 7-9 leveles állapotban van, és az állományok fejlett, egységes képet mutatnak. Ehhez azonban kellett a korai vetés is, vélte Németh Zoltán. A zalai vállalkozási növénytermesztési ágazatának vezetője kérdésünkre azt is elmondta, hogy a vetés után elvégeztek egy preemergens gyomirtást, azóta nem kellett növényvédelemmel foglalkozniuk. Jelenleg 5-6 hektáron ugyan áll a víz, de ez elenyésző - tette hozzá Németh Zoltán.

A Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt.-nél 250 hektáron vetettek kukoricát 2023-ban, vagyis gyakorlatilag ugyanakkora területen, mint egy évvel korábban. Boda István, a vállalkozás termelési igazgatóhelyettese kérdésünkre elmondta, náluk a vetéssel minden rendben volt, a tervezett időben be tudták fejezni a munkálatokat. A szakember beszélt arról is, hogy az állományok nagyon szép képet mutatnak, növényvédelem szempontjából a posztemergens gyomirtózás utolsó szakaszában vannak, és várják, hogy végre tudják hajtani a műtrágyás kultivátorozást - mondta Boda István, hozzátéve, hogy ezen a héten azonban álltak a munkák az eső miatt.

Égető Sándor, a hódmezővásárhelyi HÓDAGRO Zrt. növénytermesztési főmérnök helyettese elmondta, hogy 2023-ban fővetésben 450 hektáron, másodvetésben pedig 370 hektáron vetettek kukoricát, és mivel viszonylag korán kezdték a vetést, az esős időszakra már végeztek is a munkálatokkal. A szakember közölte, hogy a tavalyihoz képest sokkal-sokkal szebb állapotban vannak a növények, van olyan táblájuk, ahol már 8-10 leveles fejlettségű a kukorica, míg a legkisebbek 4 levelesek. Egyelőre úgy fest, minden rendben lesz, nincsenek kelési hibák az állományokban - ismertette Égető Sándor, hozzátéve, hogy a gyomirtások is jól sikerültek a földeken, és már zajlik a kultivátorozás.

Van-e még kukorica a tárolókban?

A tavalyi év során az európai szinten is gyenge terméseredmények rendesen felverték a gabonaárakat, a búza és a kukorica tonnánkénti ára a 120-140 ezer forintos magasságokba emelkedett. Ennek ellenére voltak olyan termelők, akik nem adták el a terményüket, mert további áremelkedésben számítottak. Emiatt azonban a jóval olcsóbb ukrán kukorica az országba történő beáramlását követően rengeteg hazai termény rekedt a tárolókban, óriási veszteségeket okozva azoknak a termelőknek, akik nem értékesítették időben - és az akkori árakon - a kukoricájukat. A kérdéssel kapcsolatban Sziládi József elmondta, hogy vállalkozásuk a szarvasmarha-állomány részére fenntartott készletek kivételével a teljes kukoricatermését értékesítette mostanáig. Németh Zoltán elmondta, hogy náluk még van körülbelül 2 ezer tonna kukorica a raktárakban, ám ez nem az övék, bértárolásra van náluk, és ezt is viszik ki. A zalai vállalkozásnál januárban értékesítettek utoljára saját termesztésű kukoricát. Boda István kérdésünkre úgy válaszolt, hogy náluk van a tárolóban kukorica, de annyi, amennyi a jószágállománynak kell. Égető Sándor elmondta, hogy tavaly egyáltalán nem tudtak betakarítani kukoricát, így éppen, hogy vásárolniuk kell folyamatosan az állataik számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?