Itt a helyzetjelentés a magyar földekről: váratlan hírek érkeztek a kukoricáról

Itt a helyzetjelentés a magyar földekről: váratlan hírek érkeztek a kukoricáról

agrarszektor.hu
Bár többször többfelé előfordultak esők, záporok a múlt hét második felében Magyarországon, ezekből jellemzően csak kis mennyiség esett, így összességében jól lehetett haladni a vetéssel. A már kelésben lévő kukorica és napraforgó számára a legtöbb helyen kellő mennyiségű nedvesség áll rendelkezésre a gyors fejlődéshez. A gyümölcsösök közül egyre több túl van már a virágzáson, ugyanakkor több fajta is megszenvedte a március végi, április eleji fagyokat, majd a csapadékos idő nem kedvezett a beporzásnak - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb agrometeorológiai jelentésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az átlagosnál 2 fokkal hűvösebb, és az Alföld nagy részén szárazabb, míg a Dunántúlon és az északi országrészben jellemzően csapadékosabb április utolsó hete is több fokkal hidegebb volt az ilyenkor szokásosnál. A hét első két napján északkeleten és a déli országrészben hullott számottevő, 10-40 mm csapadék, míg az ország északnyugat-délkeleti tengelyének széles sávjában csak alig esett. A talaj felső fél méteres rétege a legtöbb helyen veszített nedvességtartalmából a mögöttünk álló egy hét során, ez alól csak az északkeleti országrész és a Nyugat-Dunántúl egyes tájai kivételek, de még így is kellő mennyiségű nedvességet tartalmaz. A felszín közeli talajréteg különösen a Dunántúl északkeleti felén és az Alföld északnyugati részén száradt sokat. A hőmérséklet bár a hétvégén jelentősen emelkedett, a hét egészét tekintve így is 2-5 fokkal elmaradt az ilyenkor szokásos értékektől.

Az őszi vetések jó állapotban vannak, korán megindult a tavaszi fejlődésük. Az őszi búza szárba indult, az árpa már kalászosodik, a repce pedig teljes virágzásban van. A nyári kapás növények vetése késést szenvedett a hideg, majd a sok eső miatt, de már mind a napraforgó mind a kukorica vetése folyamatban van.

Változékony marad időjárásunk a folytatásban. Kedden és szerdán sok lesz a felhő fölöttünk, és kedden főként a Dunántúlon, szerdán máshol is többfelé lehet eső, zápor. A nagyobb mennyiségű csapadékra a Dunántúl mellett az északi országrészben lehet számítani, ezeken a tájakon 2-10 mm valószínű a két nap során, míg az Alföldön jellemzően 5 mm alatti mennyiség várható a hét első felében. A hétvégéig a legtöbb helyen a talajok nedvességvesztése lesz a jellemző. A növényvédelmi munkákat kedden és szerdán a csapadék mellett élénk szél is zavarja, a hét második fele, lesz alkalmasabb az ilyen jellegű feladatra. A hőmérséklet az ilyenkor szokásos értékek körül alakul. Többnyire hajnalonként sem hűl 5 fok alá a levegő, legfeljebb csütörtökön és pénteken reggel lehet néhol ennél kissé hűvösebb, napközben pedig 18 és 24 fok közötti értékeket mérhetünk, a csapadékos napokon és tájakon várható ennél pár fokkal alacsonyabb érték.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?