Nem pörög az európai burgonyapiac: ezek a tendenciák érvényesülnek most

Nem pörög az európai burgonyapiac: ezek a tendenciák érvényesülnek most

agrarszektor.hu
Az év 37. hetében Nyugat-Európában szinte jellemzően stagnált a burgonyapiac. A kereslet visszafogottnak tekinthető, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A héten Nyugat-Európában jellemzően nem történt változás a burgonyapiacon. A NAK körképe szerint egyelőre még a kereslet is visszafogottnak tekinthető.

Belgiumban a héten véget ér a feldolgozásra szánt újburgonya betakarítási szezonja, ez egyben a kínálat korlátozottságát is jelenti. A felvásárolt mennyiségek tekintetében továbbra is az élő szerződések szerint járnak el, csak a gyártási kapacitáshoz szükséges mennyiségeket vásárolják fel, így a kereslet is alacsony. A belga újburgonya jelenlegi ára 2,50-3,00 €/q, a piac stabil. Kis mennyiségben elindult az afrikai export, de a későbbi szállításokra még nem rendelkeznek megrendeléssel/ajánlattal.

Hollandiában továbbra is nagy a szárazság, a tömör talajok megnehezítik a betakarítást. Az öntözött parcellákon látványosan jobb a helyzet. Az árak továbbra is stabilak: 2,50 és 3,00 €/q körül alakulnak. A gyárak kapacitásuk körülbelül 80-90%-án dolgoznak. Jellemzően szigorúan a szerződéses mennyiségekkel dolgoznak, de vannak olyan feldolgozók is, akik extra tételeket is átvesznek. Az újburgonya-szezon nagyjából a következő héten véget ér. A frissáru-értékesítés hagyományosnak mondható, az árak 10,00 és 17,00 €/q között alakultak. Az exportár is kiegyensúlyozott, 10,00 és 13,00 €/q között mozog, ezeket nagyzsákos kiszerelésben (big bag) értékesítik. Az afrikai kereslet növekedése itt is tapasztalható volt a héten.

A frisspiaci (korai és középkorai) árak ismét csökkentek Németországban. Az "A" főzési típusú (kemény húsú) ára: 12,25 €/q (14,83 €/q volt múlt héten), a "B" típusú (a puha/lisztes húsú) esetében ez: 11,08 €/q (13,50 €/q előző héten). A kínálat jelenleg meghaladja a keresletet, különösen a szinte nem létező exportpiac miatt. Ráadásul az elmúlt hetek forró nyári időjárása sem kedvezett a fogyasztásnak. A Rajna-vidéken az árcsökkenés egyelőre megállt, az árak 10-12,00 €/q értékre stabilizálódtak. A feldolgozóipari árak (korai és középkorai) 2,00-3,00 €/q között mozogtak, itt nem történt árcsökkenés az előző héthez képest. A bioburgonya ára azonban látványosan kiemelkedő: a termelői árak 55,00 és 58,00 €/q között mozognak.

Nagy-Britanniában a nagykereskedelmi piacokon a kereslet enyhe javulása tapasztalható. A megfigyelések szerint a nagyvárosi éttermek forgalma a várt (vírus okozta válsághelyzet előtti) szint csupán 50%-át éri el. A kisebb térségek éttermeiben sem jó a helyzet, de valamivel jobb: itt körülbelül a normál forgalmuk 70%-án üzemelnek jelenleg. Az elmúlt hetekben jelentkező többlet mennyiségekre ezek alapján a feldolgozóüzemek sem mutattak nagy érdeklődést. Jelenleg a gyengébb minőségű tételek ára 4,50 és 5,50 €/q között van, de a kiváló alapanyagnak számító Sagitta vagy Maris Piper fajták esetében pedig akár 7,70-8,80 €/q-t is fizetnek, illetve az Agria fajta még kiemelkedőbb: itt akár 15,50 €/q árat is megfizetnek a kiváló minőségű alapanyagért.

A betakarítás zavartalanul folyik, bár az elmúlt héten a nyugati, észak-nyugati országrészeken helyenként erős esőzések szakították meg a munkát. Ahol szárazabbak a területek, azokat a betakarítás hatékonyságnövelése okán előzetesen öntözik. A hozamok egyelőre átlagosak, viszont a burgonya szárazanyagtartalma csökkent. Néhány tételt a vakondok és meztelen csigák károsítottak, de ezek a kiesések nem jelentősek.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?